Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σαν σήμερα… 17 του Ιούνη

17-06-2019

1882 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίσνκι.

1888 Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

1913 Ξεσπά ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, των Σέρβων και των Ελλήνων.

Στον πόλεμο μπήκαν επίσης η Ρουμανία, καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (εναντίον της οποίας διεξήχθη ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Ο πόλεμος έληξε στις 10/8/1913 με ήττα της Βουλγαρίας.

1920 Γεννιέται ο Γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ, που το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

1925 Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο με το οποίο απαγορεύονταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, τόσο η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935, κ.α. χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

1944 Έπειτα από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας, η Ισλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ’ Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»).

Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη ημέρα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας στις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων, κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί, κ.α. αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και –ουσιαστικά- απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας.

Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κοκ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1962 Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ότι οι ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια θα καλύπτονταν σε μόλις 5 χρόνια, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

1972 Πέντε άτομα συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ τη στιγμή που επιχειρούν διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρίσκονται ασύρματοι, φωτογραφικές μηχανές, διαρρηκτικά εργαλεία και συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Έπειτα από έρευνες αποκαλύπτεται σύνδεση με τον Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση του Ρ. Νίξον (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), με τον τελευταίο να αναγκάζεται σε παραίτηση.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού.»

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.

2009 Πεθαίνει ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντορφ.

You must be logged in to post a comment Login