Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Προετοιμάζονται σενάρια επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

25-05-2019

Συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον και στο υπουργείο Εξωτερικών ο Κάρλος Βέκιο, διορισμένος «πρέσβης στις ΗΠΑ» από τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. Αρχικά η συνάντηση που είχε ζητήσει η αντιδραστική αντιπολίτευση του Γκουαϊδό ήταν με τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, αλλά συναντήθηκε με τον Ελιοτ Εϊμπραμς, ο οποίος έχει διοριστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αρμόδιος για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας (παλιά καραβάνα της δεκαετίας του 1980 επί Ρίγκαν, που συντόνιζε τη δράση των εγκληματιών «Κόντρας» στη Νικαράγουα), και τον Σέρχιο ντε λα Πένια, υφυπουργό Άμυνας για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου.

Λιγοστά ήταν τα όσα βγήκαν προς τα έξω, με τον Βέκιο να δηλώνει ότι «συζητήσαμε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την τρέχουσα κρίση στη Βενεζουέλα και πρέπει να πω ότι ήταν θετική και ότι σημειώνουμε πρόοδο», καθώς και να προσθέτει με νόημα ότι «δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, θα συνεργαστούμε μαζί με τους συμμάχους ώστε να πετύχουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσαν στις 30 Απρίλη ο Γκουαϊδό με τον Λεοπόλντο Λόπες, καταδικασμένο για τις πολύνεκρες βίαιες ενέργειες του 2014, ο οποίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και κατά τη διάρκεια της απόπειρας διέφυγε, για να καταλήξει να βρει καταφύγιο ως «φιλοξενούμενος» στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι η περίπτωση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, με πιθανότερο σενάριο κάποια «χειρουργικά χτυπήματα». Αυτό αφήνουν να εννοηθεί κάποια στελέχη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ωστόσο πρόκειται για επιλογή που «ζυγίζουν» καλά οι ΗΠΑ, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες συνέπειες στην περιοχή. Δεδομένη επίσης θεωρείται η αντίδραση Ρωσίας και Κίνας, που θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στη Βενεζουέλα σε τομείς όπως η Ενεργεία κ.λπ., τα οποία για την ώρα εξυπηρετούνται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε η συνάντηση αντιπροσωπείας της κυβέρνησης και απεσταλμένων του Γκουαϊδό στο Όσλο της Νορβηγίας, για την εξεύρεση συμβιβασμού. Το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Πρόεδρος Μαδούρο γιόρτασαν πάντως τη Δευτέρα με συγκεντρώσεις τον ένα χρόνο από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, όπου τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν την αποχή. Εκεί ο Μαδούρο δήλωσε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου θα πρότεινε τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να αναμετρηθούν. Η αντιδραστική αντιπολίτευση, ωστόσο, με τη στήριξη των πατρόνων της, ΗΠΑ και ΕΕ, απαιτεί νέες προεδρικές εκλογές ως προϋπόθεση για τη «δημοκρατική μετάβαση».

You must be logged in to post a comment Login