Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Την επόμενη Παρασκευή η νέα λασπομαχία στη Βουλή για τον Α. Λοβέρδο

12-04-2019

Την επόμενη Παρασκευή 19 Απρίλη θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, μετά το σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας για την υπόθεση «Novartis».

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί το αίτημα άρσης της ασυλίας του Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων. Επίσης, θα ληφθεί απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα συνεχίζουν τους υψηλούς τόνους και την πόλωση, κρύβοντας κάτω από το χαλί της σκανδαλολογίας την ταύτισή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική που συνθλίβει το λαό.

Τελευταίο επεισόδιο στη λασπομαχία τους αποτέλεσαν τα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου στην ΕΡΤ1 για το αν το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αφορά πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του υπουργού ή τελείται επ’ ευκαιρία αυτών. Εάν θεωρηθεί πως το αδίκημα τελέστηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων του υπουργού, τότε αρμόδια να αποφασίσει είναι η Βουλή και εάν έχουν περάσει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι θεωρείται πως έχει παραγραφεί. Εάν αντιθέτως θεωρηθεί πως το αδίκημα έγινε επ’ ευκαιρία των καθηκόντων, δηλαδή ότι ο υπουργός αξιοποίησε τη θέση του, αλλά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, τότε δεν ισχύει η παραγραφή.

Ο Χ. Αθανασίου δήλωσε πως ο ίδιος και το κόμμα του υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το προνόμιο που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, μιλώντας από «νομική άποψη», υποστήριξε πως «η παθητική δωροδοκία έχει κριθεί με σειρά αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και με βουλεύματα ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού και συνεπώς υπόκειται σε αυτή την αποσβεστική προθεσμία» (σ.σ. των δύο κοινοβουλευτικών περιόδων).

Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει μια παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών και κάποιες επ’ ευκαιρία της άσκησης». Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, η σημερινή κυβέρνηση επιχείρησε να το περάσει αυτό στη συνταγματική αναθεώρηση, όμως «αυτή η πρόταση συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσαν τη δήλωση Βενιζέλου ως παραδοχή ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «θα συνεργαστούν μετεκλογικά» για να μην περάσει η αναθεώρηση αυτού του άρθρου, «ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο ”Novartis”». Επίσης, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί εάν υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού και «εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαστρέβλωση», ενώ ο Χ. Αθανασίου δήλωσε πως «στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου» απομόνωσαν την επίμαχη φράση του «ώστε να ερμηνεύσουν» τη δήλωσή του πως τάχα θεωρεί ότι οι υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι.

«Είναι και ψεύτες και προβοκάτορες», δήλωσε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας πως «πρώτοι εμείς ζητήσαμε την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και ψηφίσαμε θετικά στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή».

You must be logged in to post a comment Login