Μια εκπληκτική τελετή για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

0
21
TEST

Μια εκπληκτική τελετή εγκαινίων της έκθεσής του, για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησε, χθες Παρασκευή, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Η πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδώρα Κερογλίδου και ο εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart» Νάσος Χαλκίδης, μίλησαν για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μίλησαν για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, μίλησαν για την ιδέα αυτής της μεγάλης εικαστικής έκθεσης προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, μίλησαν για τους απανταχού πρόσφυγες που κυνηγημένοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μίλησαν για την ανάγκη να εκλείψουν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, μίλησαν για την αναγκαιότητα να πάψουν να υπάρχουν πρόσφυγες, μίλησαν για την προοπτική οι λαοί αδελφωµένοι να παλεύουν για την κοινή προκοπή τους, χωρίς µίση και ανταγωνισµούς κι όλα αυτά με λυτές κι όχι παραπανίσιες κουβέντες.

Η τελετή των εγκαινίων συμπεριλάμβανε έναν εκπληκτικό σύγχρονο χορό από τη χορευτική ομάδα «red nation» της σχολής χορού «prodancers studio» της Βερονίκης Τσουγκράνη υπό τους ήχους της λύρας του χοροδιδάσκαλου και λυράρη του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου Θωμά Μπαϊραχτάρη. Χορεύτριες και λυράρης ήταν εκπληκτικοί καθώς στην κυριολεξία έκαναν τους θεατές να βιώσουν τα συναισθήματα του κυνηγημένου πρόσφυγα, έκαναν τους θεατές να βιώσουν τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τις αρχέγονες πατρογονικές τους εστίες, έκαναν τους θεατές να αισθανθούν κι αυτοί τον πνιγμό των προσφύγων στις θάλασσες τις προσφυγιάς. Η παρουσία της χορευτικής ομάδας της Βερονίκης Τσουγκράνη και το «δέσιμό» της με τον μεγάλο Πόντιο λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη, ήταν κάτι ανεπανάληπτο.

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με απόδοση Ποντιακών τραγουδιών από το εφηβικό χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» συνοδεία μουσικών του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας υπό τη διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου και λυράρη Θωμά Μπαϊραχτάρη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Μέλη του Συλλόγου θα βρίσκονται τις καθημερινές στον χώρο της έκθεσης, στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα βρίσκονται στην έκθεση από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Θα γίνονται ξεναγήσεις σχολείων τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6983434696 και 6932220709. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρεις μεγάλες εκδηλώσεις το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 βραβεία στους μαθητές του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής ώρα 19:00, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 ημερίδα ώρα 11:30, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 ημερίδα ώρα 18:00.

Μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε, που τα έργα των εικαστικών θα σας συγκλονίσουν και τα έργα των μικρών μαθητών θα σας συγκινήσουν. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» γι’ αυτήν την συγκλονιστική εικαστική έκθεση που μας προσφέρει.

Δημήτρης Φωτιάδης