Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤέτοια «πρόοδο» θέλουν και στο ΚΘΒΕ;!

Τέτοια «πρόοδο» θέλουν και στο ΚΘΒΕ;!

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τη Δευτέρα 18 Μάρτη, προχώρησε, ως όφειλε, σε Γενική Συνέλευση του κλάδου με θέμα την ΣΣΕ στο ΚΘΒΕ.

Η συνέλευση έλαβε χώρα στην καρδιά των εξελίξεων, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσία των συναδέλφων που τους αφορά άμεσα, να σηματοδοτηθεί μια απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και στα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται με ένταση στο Κρατικό και ασφαλώς να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η προσπάθεια από πλευράς μας ώστε τα κέντρα των αποφάσεων των εργαζομένων να μεταφέρονται στους χώρους δουλειάς, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του Εθνικού.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αναφέρει: 

«Απ’ ό,τι φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για “πρόοδο”, έτσι όπως εκφράστηκε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε πολλά Εργατικά Κέντρα, στην ΠΟΘΑ, με όργια νοθείας, την παρουσία εργοδοτών, μπράβων, ακόμα και των ΜΑΤ, είναι ένα σκηνικό σαπίλας που προσπαθεί να πατήσει και μέσα στο Κρατικό. Με μια, μικρή ευτυχώς, ομάδα πρόθυμη να παίξει το ρόλο του διεκπεραιωτή στη βρώμικη δουλειά που ανέλαβε η διοίκηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Η διοίκηση του Κρατικού που κατ’ εντολή της κυβέρνησης έστησε ένα πανηγύρι για την κατάργηση της Συλλογικής μας Σύμβασης, χρησιμοποιώντας όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τη συκοφαντία, το φόβο.

Έτσι, μέχρι την πραγματοποίηση της συνέλευσης και ενώ είχε εξασφαλιστεί η προσέλευση των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου, αρκετών συναδέλφων από το ελεύθερο θέατρο της πόλης και έναν ικανοποιητικό αριθμό συναδέλφων που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να παραβρεθούν και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αποφάσεις, εμφανίστηκε μια ομάδα συναδέλφων από το Κρατικό, γνωστοί σε εμάς αλλά και στους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα λίγα άτομα με την απαραίτητη βέβαια, απ’ ό,τι φάνηκε, καθοδήγηση!

Αφού καταμέτρησαν ανοιχτά τις παρουσίες των παρόντων, άρχισαν να προτρέπουν τους υπόλοιπους να μην εγγραφούν στο βιβλίο παρόντων της συνέλευσης, εκφοβίζοντάς τους στην ουσία, συνεχίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το κλίμα εκφοβισμού που έχει στηθεί από την πλευρά της διοίκησης.

Κατέληξαν ανοιχτά σε μία συντονισμένη ενέργεια άμεσης υπονόμευσης της απαρτίας για να μην μπορέσει να παρθεί καμία απόφαση συνεχίζοντας την προειδοποίηση της υπουργού Πολιτισμού ότι θα υπάρξουν και χειρότερα και ολοκληρώνοντας τη γραμμή της κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλει να μην παίρνονται αποφάσεις από τις μαζικές διαδικασίες των σωματείων. Και την ίδια στιγμή που διαφωνούσαν με την πραγματοποίησή της και δεν είχαν γραφτεί στην απαρτία, οι γνωστοί “δημοκρατικοί” συνάδελφοι έπιασαν στασίδι μέσα στη συνέλευση.

Η πρακτική αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών αυτής της ομάδας, που από τις προηγούμενες συνελεύσεις διάβαζαν τοποθέτηση γραμμένη απευθείας από στελέχη της διοίκησης του Κρατικού, στοχοποιούσαν νέους συναδέλφους για τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, έστελναν επιστολές που καλούσαν τους ηθοποιούς στο Κρατικό Θέατρο να είναι αυτονομημένοι, επιχειρησιακοί, μακριά από το ΣΕΗ και από τον κλάδο, λέγοντας πως δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου μας, μια θέση που είχε έρθει από τη διοίκηση του Κρατικού, από την κυβέρνηση και από την πλειοψηφία των μεγάλων εργοδοτών στο ελεύθερο θέατρο. Και όλα αυτά τώρα που τελειώνει η μετενέργεια και ανοίγει ταυτόχρονα και το μέτωπο με το Εθνικό Θέατρο.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση κρατάει ενιαία στάση σε όλα τα επίπεδα του κινήματος προκειμένου να βάλει χέρι σε όποια προσπάθεια γίνεται για να σηκωθεί το ανάστημα των εργαζομένων στην πολιτική που μας θέλει υποταγμένους, έρμαια και παθητικούς θεατές της μοίρας που μας φτιάχνουν. Το σκηνικό έχει πάρει έκταση μάστιγας. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ποιον πραγματικά φοβούνται. Τους εργαζόμενους που προσπαθούν να νικήσουν το φόβο και να μην υποταχθούν. Το συνεπές ταξικό κίνημα που στέκεται απέναντι στις πολιτικές που μας καταδικάζουν και σε όσους τις εφαρμόζουν.

Η ενότητά μας με βάση το δίκιο μας είναι που τους τρομάζει. Να πάρουν απάντηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ΚΘΒΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους που φοβήθηκαν να ξεπεράσουν το φόβο τους. Ο αγώνας για τη Σύμβαση που είχαμε θα συνεχιστεί. Προχωράμε άμεσα σε νέα γενική συνέλευση όπου θα εξεταστούν παράλληλα τα θέματα του Κρατικού και του Εθνικού Θεάτρου καθώς λήγει η σύμβαση και εκεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ