Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑύριο Πέμπτη 20 Φλεβάρη η απεργία με αιχμή τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Αύριο Πέμπτη 20 Φλεβάρη η απεργία με αιχμή τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Με προμετωπίδα την πάλη ενάντια στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο απεργούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην παλιά Βουλή (άγαλμα Κολοκοτρώνη) στις 10.30 π.μ.

Η περικοπή του επιδόματος εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου αντεργατικού σχεδιασμού κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τον νόμο 4512/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με τον νόμο όρισε επιτροπή για να πετσοκόψει τους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται από 1/3/2019. Τώρα μιλά για εξάμηνη παράταση του έργου της επιτροπής, ωστόσο αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το επίδομα το μήνα Μάρτη δεν θα καταβληθεί, αφού μέχρι σήμερα, που είναι η τελευταία ημερομηνία που τα γραφεία μισθοδοσίας μπορούν να στείλουν τα αρχεία πληρωμών, αποκλείεται να έχει υπάρξει δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ρύθμιση που θα τροποποιεί τον ήδη ψηφισμένο νόμο. Οπως έχει σχολιάσει η ΔΑΣ ΟΤΑ, «η κυβέρνηση με την παράταση θέλει να πάει με τον εκβιασμό τους εργαζόμενους μέχρι τις εκλογές, στη λογική “αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κοπεί!”».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στο δημαρχείο Λάρισας, στις 11 π.μ., απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούν, μεταξύ άλλων, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου.

Απεργοσπαστική ανακοίνωση στελέχους της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής»

Στο μεταξύ, την απεργοσπαστική στάση του στελέχους της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής»,μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Περιστερίου, ο οποίος λέει στους εργαζόμενους ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας γιατί θα καταβληθεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Όπως σημειώνει η ΔΑΣ, «με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Περιστερίου ενημερώνει τα μέλη του (και όχι μόνο αφού το κάνει δημόσια) ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφού θα καταβληθεί κανονικά το μήνα Μάρτιο! Επικαλείται μάλιστα η ανακοίνωση ότι έχει διαβεβαιώσεις για αυτό και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ! Υποκριτικά, στο τέλος η ίδια ανακοίνωση που υπονομεύει την απεργία, καλεί τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά!

Μα ο πρόεδρος του Σωματείου είναι και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στέλεχος της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής”, δεν διάβασε τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας που επαναλαμβάνουν ότι το επίδομα δεν θα καταβληθεί το Μάρτιο γιατί οι προθεσμίες δεν επιτρέπουν χρονικά την καταβολή του;

(…) Με ποιον μίλησε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και ποιος τον διαβεβαίωσε για τα αντίθετα από αυτά που απεργούμε; Εχει πραγματικά ενδιαφέρον να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Τέλος καλούμε τη “Συνδικαλιστική Ανατροπή” να καταδικάσει δημόσια την απεργοσπαστική ανακοίνωση του στελέχους της παράταξής της. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρεωθεί τη στάση του κορυφαίου στελέχους της ως λαγού μιας γενικευμένης απεργοσπασίας για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το μέλλον των ΒΑΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ