«ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ»

0
8
TEST

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νεάπολης Συκεών για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων του δήμου:

«Συχνά-πυκνά η διοίκηση του Δήμου, με παχιά λόγια και πομπώδεις εκφράσεις, παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα για τα σχολεία του Δήμου μας, διαβεβαιώνοντας (με περισσή υποκρισία) γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως “η εκπαίδευση των παιδιών αποτελεί για το δήμο σταθερά πρώτη προτεραιότητα, με στόχο τα σχολεία του δήμου να είναι υψηλού επιπέδου”.
Προφανώς η διοίκηση του Δήμου θέλει να ξεχαστεί η στάση της απέναντι στα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια.
● Θέλουν να ξεχαστεί πως πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων για τις βάρβαρες συγχωνεύσεις-καταργήσεις δύο χιλιάδων σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ονομάζοντάς τες “πρόοδο”.
Αυτή η “πρόοδος” βέβαια είχε σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση και τη ζωή τους στο σχολείο.
● Ήταν οι ίδιοι που ξεδιάντροπα συκοφαντούσαν τους εκπαιδευτικούς ότι “φροντίζουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα” (επειδή μάχονταν μαζί με τους γονείς ενάντια στις συγχωνεύσεις), προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να κουκουλώσουν τα αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησε το κόμμα τους όσο συμμετείχε στις διάφορες κυβερνήσεις.
● Με δική τους απόφαση γκρέμισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών για να το μετατρέψουν σε χώρο παρκινγκ και έκλεισαν το 12ο Δημοτικό σχολείο Νεάπολης, όταν την ίδια στιγμή το πρόβλημα έλλειψης σχολικών χώρων στην περιοχή ήταν και συνεχίζει να είναι οξυμένο.
● Στην περιοχή αυτή είναι που το 1ο Νηπιαγωγείο Συκεών στεγάζεται σε ισόγειο χώρο προορισμένο για επαγγελματική χρήση, με επικίνδυνη τζαμαρία, μπροστά σε λεωφορειόδρομο, χωρίς αυλή με ακατάλληλους χώρους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα 5ο, 12ο και 13ο Νηπιαγωγεία Συκεών.
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στεγάζεται σε κτήριο του 19ου αιώνα που είχε κατασκευαστεί για κελιά μοναχών (!!!), ο δε Παιδικός σταθμός της Μεσολογγίου και ο Βρεφικός της Εθν. Αντίστασης έχουν εισόδους κάτω από πυλωτές πολυκατοικιών.
● Τεράστιες είναι οι ευθύνες Δήμου και Κυβέρνησης όταν επί δεκαετίες, οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως σχολικοί χώροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ γενιές ολόκληρες μαθητών ταλαιπωρούνται σε ακατάλληλες νοικιασμένες αίθουσες.
● Είναι στο 1ο-5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών όπου λόγω συνεχών προβλημάτων στις παιδικές τουαλέτες, αρκετές από αυτές είναι σφραγισμένες και σήμερα εξυπηρετούνται 400 παιδάκια από μόλις 4 τουαλέτες. Γεγονός το οποίο είχε διαπιστώσει η διεύθυνση υγείας από το 2016 (!!!)
● Είναι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών που παρά τις διαβεβαιώσεις σε γονείς και δασκάλους πως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των σχολείων έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία έπεσαν τα ταβάνια αιθουσών και λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.
● Είναι η Δημοτική διοίκηση που ενώ θα έπρεπε να τοποθετήσει δύο λυόμενες προκατασκευαζόμενες αίθουσες στο “οικόπεδο Ιατρόπουλου” – για να χρησιμοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες του 7ου και 14ου Νηπιαγωγείων Νεάπολης – θέλησε να τις μετατρέψει σε αποδυτήρια για αθλητικές εγκαταστάσεις!!!.
● Κυβέρνηση και Δήμος περιπαίζουν γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους για τη σχολική καθαριότητα, πετώντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για την ελλιπή καθαριότητα των σχολείων και τη μη μονιμοποίηση του αναγκαίου αριθμού των καθαριστριών-ών.
● Κυβέρνηση και Δήμος δεν προχωρούν στις απόλυτα αναγκαίες μελέτες αντισεισμικής καταλληλότητας όλων των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, εκθέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους.
● Είναι σε αυτό τον Δήμο που τα αποτελέσματα αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε σχολεία του Δήμου έδειξαν πως μόλις σε ένα από τα έξι σχολεία που ελέγχθηκαν τηρούνται τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας ενώ στα υπόλοιπα πέντε σημειώθηκαν σοβαρότατες παραβλέψεις και ανεπάρκειες.

Κυβέρνηση και Δήμος δεν βρίσκουν να πουν κουβέντα για το “σκλαβοπάζαρο” των χιλιάδων αναπληρωτών που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, χρόνια τώρα, σε όλη τη χώρα με μισθούς ψίχουλα για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού που για φέτος υπολογίζονται σε 25.000.
Κουβέντα δεν αρθρώνουν για την συνεχόμενη υποβάθμιση του ευαίσθητου χώρου της Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης και την προβληματική λειτουργία των τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης όπως και των τμημάτων ένταξης για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες.
Είναι αυτοί που ευθύνονται για το πετσόκομμα των κονδυλίων στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προωθώντας τη “συνεισφορά” των γονιών σε είδος και σε χρήμα.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σωματεία εργαζομένων, συλλόγους και μαζικούς φορείς , με τη δράση τους να ανατρέψουν αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και Δημάρχους, διαχειριστές και στυλοβάτες αυτής της πολιτικής.

Να μη δεχτούμε άλλο πια την κοροϊδία. Δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, χωρίς τους αναγκαίους πόρους για τις λειτουργικές ανάγκες.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των παιδιών και των λαϊκών νοικοκυριών μας»