Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση κάνει τα μονοπώλια ηλεκτρικής ενέργειας πιο αδηφάγα

05-12-2018

«Επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος ότι η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση θα κάνει τα μονοπώλια του κλάδου πιο αδηφάγα στο κυνήγι του κέρδους με θύματα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής», επισημαίνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στις 4 Δεκέμβρη 2018. Παράλληλα το ΣΕΕΕΝ υπογραμμίζει ότι «μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής πρέπει να οργανωθεί, να παλέψει ενάντια στην πολιτική που μας εξαθλιώνει».

Το ΣΕΕΕΝ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το επόμενο βήμα στην απελευθέρωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας με την πώληση μονάδων και ορυχείων στην περιοχή μας και τη Μεγαλόπολη, παράλληλα με συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη που θα είναι πιο δραστική το επόμενο διάστημα με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).

Αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, αλλά και συνολικά για το λαό. Θα εκτινάξουν την ανεργία σε μια περιοχή που είναι πρωταθλήτρια, θα συρρικνωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού, θα αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά κ.ά. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επιβεβαιώνει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη των μετόχων που εκπροσωπούν.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι απαράδεκτες, κυνικές τοποθετήσεις του για το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων. Περιέγραψε ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατοίκους της περιοχής που διεκδικούν τις μετεγκαταστάσεις σαν “απατεώνες” που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τη ΔΕΗ ΑΕ παίρνοντας τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις και διατηρώντας και τις κατοικίες τους. Για το ζήτημα της Ακρινής ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τους κατοίκους να μη ζητάνε πολλά μιας και πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ ΑΕ είναι από την Ακρινή (λες και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν για να πάρουν το μισθό τους αλλά τους έκανε χάρη η ΔΕΗ). Για το συγκεκριμένο ζήτημα άφησε να νοηθεί ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου για τις μετεγκαταστάσεις, αποδεικνύοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των κατοίκων της περιοχής θα επιδεινωθεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσον αφορά τις διακηρύξεις για τη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο, τις χορηγίες σε αθλητικούς συλλόγους, τα δύο μικρά φωτοβολταϊκά μόνο σαν “χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς” μπορούμε να τις εκλάβουμε μπροστά στις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχουμε στην περιοχή το επόμενο διάστημα με τη συρρίκνωση αξιοποίησης του λιγνίτη.

Η στάση τους αυτή δεν μας εκπλήσσει. Είναι συνέχεια της τρομοκρατίας και των τιμωριών ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στις συνέπειες από το εξασθενές χρώμιο στον Άγιο Δημήτριο  – Ρυάκιο, την καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις οικισμών που κινδυνεύουν άμεσα π.χ. Βαλτόνερα, την αξιολόγηση των εργαζόμενων της ΔΕΗ ΑΕ που θα εντατικοποιήσει την εργασία και θα μειώσει τους μισθούς κ.ά.

Βέβαια δεν βρήκε κουβέντα να πει για το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) στη ΔΕΗ ΑΕ εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς χωρίς ΣΣΕ. Ότι στις εργολαβίες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για μήνες και εκατοντάδες δεν πληρώνονται δώρα, προσαυξήσεις στις υπερωρίες κ.ά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος ότι η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση θα κάνει τα μονοπώλια του κλάδου πιο αδηφάγα στο κυνήγι του κέρδους με θύματα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής πρέπει να οργανωθεί, να παλέψει ενάντια στην πολιτική που μας εξαθλιώνει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό, για την κατάργηση της αξιολόγησης, για να ολοκληρωθούν όλες οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος».

You must be logged in to post a comment Login