Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠαρέμβαση στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου του δήμου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου του δήμου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στις 29 Νοέμβρη η ΔΑΣ Εργαζομένων στο δήμο για τα εργατικά ατυχήματα, διεκδικώντας μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Όπως επισήμαναν οι ταξικές δυνάμεις, «η διοίκηση Μπουτάρη αδιαφορεί για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων του δήμου, όταν είναι γνωστό ότι τα τελευταία 4 χρόνια στο σύνολο των δήμων 43 είναι οι νεκροί από τα “εργατικά” ατυχήματα και δεκάδες οι σακατεμένοι εργάτες και εργάτριες, η συντριπτική πλειοψηφία στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Δύο νεκρούς συναδέλφους είχαμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά με συναδέλφους να έχουν σακατευτεί».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Εδώ και χρόνια η διοίκηση Μπουτάρη δεν χορηγεί στους εργαζόμενους, που τα δικαιούνται βάσει νομοθεσίας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, άρβυλα, αδιάβροχα, μάσκες κ.ά.) που είναι απαραίτητα για να γίνουν εργασίες όπως η καθαριότητα, η συντήρηση πρασίνου, τεχνικές εργασίες. Από το 2013 έχει να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια ΜΑΠ. Οι εργαζόμενοι για να προστατευτούν αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους. Όταν δεν γίνεται το πιο απλό και στοιχειώδες πού να μιλήσουμε για εκπαίδευση των εργαζομένων, τους απαραίτητους εμβολιασμούς, την κατάσταση των εργοταξίων, τις ελλείψεις εργαλείων -υλικών – οχημάτων και μηχανημάτων που η έλλειψή τους έχει συνέπεια και οι εργασίες να μη γίνονται σωστά, αλλά και οι εργαζόμενοι να επιβαρύνονται περισσότερο.

Μετά τις απολύσεις τον Ιούνη 500 συμβασιούχων που δούλευαν για χρόνια, η εργασία στην Υπηρεσία Καθαριότητας έχει εντατικοποιηθεί. Τα κομμάτια που αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα συνεργεία έχουν μεγαλώσει, εργαζόμενοι δουλεύουν 3-4 Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν την κανονική άδεια που δικαιούνται. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μια από τις αιτίες της φθοράς της υγείας των εργαζομένων και των εργατικών ατυχημάτων. Λύση δεν είναι οι 200 συμβασιούχοι που θα προσλάβει η διοίκηση Μπουτάρη με το άθλιο καθεστώς των δίμηνων συμβάσεων. Άλλωστε το ομολογούν ότι το κάνουν μόνο και μόνο για να έχουν καθαρό μόνο το κέντρο της την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αδιαφορεί η διοίκηση Μπουτάρη για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων του δήμου, όταν είναι γνωστό ότι τα τελευταία 4 χρόνια στο σύνολο των δήμων 43 είναι οι νεκροί από τα “εργατικά” ατυχήματα και δεκάδες οι σακατεμένοι εργάτες και εργάτριες, η συντριπτική πλειοψηφία στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Δύο νεκρούς συναδέλφους είχαμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά με συναδέλφους να έχουν σακατευτεί.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση για τους δικούς της λόγους και σκοπούς παρακρατά μέρος του μισθού των εργαζομένων της καθαριότητας. Από τον Ιούνη για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου, από το Μάη για τους συμβασιούχους τους χρωστά νυχτερινά – εξαιρέσιμα, τη νόμιμη προσαύξηση του μισθού για εργασία βραδινές ώρες και Κυριακές – αργίες.

Η διοίκηση Μπουτάρη είναι το αγαπημένο παιδί της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, γιατί εφάρμοσε στο ακέραιο όλη την αντιλαϊκή πολιτική (πολλές φορές λειτούργησε και ως “λαγός” της). Χειροκρότησε τα μνημόνια και τη μείωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης που έφεραν στους δήμους. Επέβαλε διάφορους φόρους και τέλη στο λαό της πόλης. Υποβάθμισε συνειδητά και με σχέδιο τις υπηρεσίες. Κόβει δικαιώματα των εργαζομένων. Η διοίκηση Μπουτάρη, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών (που έχει αποθρασυνθεί από την κυβερνητική πολιτική και για το ζήτημα των μέτρων προστασίας των εργαζομένων) θεωρεί ως κόστος που πρέπει να μειώσει τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και ας σκοτώνονται και σακατεύονται εργάτες. Όλα αυτά για να διασφαλίσει τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται τις υπηρεσίες του δήμου, τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης και χρήματα για έργα βιτρίνας, “πολιτιστικές εκδηλώσεις”, τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο κ.ά.

Παλεύουμε για:

– Μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

– Επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις προσωπικού.

– Επανακαθορισμός προγραμμάτων εργασίας (βάρδιες, Σάββατα – Κυριακές και αργίες) στην υπηρεσία καθαριότητας και σωστή διαχείριση προσωπικού.

– Να πληρώσουν ό,τι χρωστούν στους εργαζόμενους.

– Δημοτικές υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο – κοινωνικό χαρακτήρα».

Στο μεταξύ η ΔΑΣ «χαιρετίζει αγωνιστικά όσους συναδέλφους της Υπηρεσίας Καθαριότητας συμμετείχαν στην αποχή της Κυριακής 18 Νοέμβρη, παρά τις νουθεσίες, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Η αποχή τις Κυριακές συνεχίζεται. Σύμφωνα με απόφαση του ΣΕΔΘ, η διήμερη αποχή από εργασίες για το εργατοτεχνικό προσωπικό (καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες, πράσινο) καθορίστηκε για τη Δευτέρα 3 – Τρίτη 4 Δεκέμβρη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ