Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά ως κανονικότητα

Τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά ως κανονικότητα

«Δεν θα αποδεχθούμε ως κανονικότητα τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους», τόνισαν οι εκπρόσωποι των δυνάμεων της ΔΑΣ ΟΤΑ κατά την παρέμβασή τους στη διάρκεια συνάντησης που έγινε την Τρίτη 27 Νοέμβρη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών «για τα εργατικά “ατυχήματα” στους δήμους τα τελευταία χρόνια», απαιτώντας «την άμεση λήψη μέτρων για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Η ΔΑΣ – ΟΤΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε γι’ αυτή τη συνάντηση αναφέρει:

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27-10-2018 με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών για τα εργατικά “ατυχήματα” στους δήμους τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ κάναμε παρέμβαση, τονίζοντας ότι χρειάστηκε να θρηνήσουμε 43 νεκρούς εργάτες και 100άδες σακατεμένους τα τελευταία 3 χρόνια στα αμαξοστάσια όλης της χώρας για να γίνει αυτή η συνάντηση. Τώρα λοιπόν πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες των “ατυχημάτων”, που είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και η αντικατάστασή του με εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα και υποδομές, η μη χορήγηση ΜΑΠ, η έλλειψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, η απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού, η αδιαφορία και ατιμωρησία των υπευθύνων.

Αναδείξαμε τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης των συμβασιούχων με την 3Κ που έχουν προσληφθεί με προσωρινούς πίνακες και που θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το προσωπικό.

Καταγγείλαμε ότι πολλοί ΟΤΑ ειδικά στην Περιφέρεια εξακολουθούν παράνομα να χρησιμοποιούν στην αποκομιδή εργαζόμενους με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Απαιτήσαμε:

  • Ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, όπως επίσης και καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων του κλάδου που σήμερα δεν υπάρχουν ούτε στις στατιστικές του υπουργείου Εργασίας.
  • Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και να σταματήσει ο τεχνικός Ασφαλείας να είναι όργανο της εργοδοσίας.
  • Να επανεξεταστεί το καθεστώς της 24ωρης – 7ήμερης λειτουργίας στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων.
  • Να γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι καταλληλότητας των απορριμματοφόρων στις εισόδους των χωματερών.
  • Να γίνει νομοθετική διόρθωση της διάταξης για τα ΜΑΠ που προβλέπει μεν πρόστιμα για τους δήμους αλλά δεν ξεκαθαρίζει το πώς οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα ΜΑΠ 2017-2018.
  • Να υπάρξουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προμηθευτεί το σύστημα Υγείας το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β και του Τετάνου τα οποία σήμερα δεν είναι διαθέσιμα.
  • Να αξιοποιηθεί η επιστημονική εμπειρία του ΕΛΙΝΥΑΕ σε προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και σε εκτιμήσεις επικινδύνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας.
  • Να μην τολμήσουν να πειράξουν τα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα.

Από τη μεριά των υπουργών της κυβέρνησης η μόνη δέσμευση που υπήρξε ήταν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τους εργαζόμενους με την 3Κ. Κατά τα άλλα η συζήτηση περιστράφηκε από πλευράς του υπουργείου Εργασίας στην “ευημερία” των αριθμών ανακοινώνοντάς μας ότι έχουν γίνει 1.600 περίπου έλεγχοι και 150 μηνύσεις σε δήμους, χωρίς ωστόσο να μας παρουσιάσουν ούτε ένα πρόστιμο ούτε μια ουσιαστική απόδοση ευθυνών πουθενά. Το δε υπουργείο Εσωτερικών μετέφερε στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τα ΜΑΠ και στο πόρισμα που αυτή θα βγάλει στις αρχές του 2019 την προσδοκία ότι θα λυθούν αρκετά ζητήματα.

Για μια ακόμα φορά ζήσαμε τη γνωστή τακτική της παραπομπής των προβλημάτων σε επιτροπές και επιτροπάτα γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα αποδεχθούμε ως κανονικότητα τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να συνεχίζει να παίζει με τη ζωή μας, να βάλουμε μπροστά αγωνιστικά τις δικές μας ανάγκες. Από δω και πέρα την ευθύνη για ό,τι συμβεί την έχει η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ