Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Εντείνονται οι ζυμώσεις για να στρωθεί το έδαφος στη διχοτόμηση της Κύπρου

11-10-2018

«Πυρ ομαδόν» κατά του κυπριακού λαού βάλλουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο αλλά και εκτός του νησιού, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για έναν νέο γύρο συνομιλιών, με προτάσεις που στον πυρήνα τους δεν είναι καθόλου καινούργιες και έχουν στόχο τη διχοτόμηση του νησιού, για να διευκολυνθούν μια σειρά γεωπολιτικοί και ενεργειακοί σχεδιασμοί για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Τέτοιες είναι οι προτάσεις περί μιας «πιο χαλαρής ομοσπονδίας».

Χτες, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Νουρής, υποστήριξε ότι μια αποκεντρωμένη κεντρική κυβέρνηση μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Μιλώντας στον ρ/σ «ΑΣΤΡΑ» είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος πρέπει να είναι η μείωση των σημείων τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και χαρακτήρισε ανεδαφικά τα όσα λένε κάποιοι για επιστροφή στο ενιαίο κράτος χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Τουφάν Ερχιουμάν, δήλωσε ότι δεν είναι καινούργια η θέση για μια αποδυναμωμένη ομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση με «ενισχυμένες πολιτείες», συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν θα χρειαστεί μακρά διαπραγμάτευση. Επανέλαβε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στην πρότασή της για μια γρήγορη διαδικασία, επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα επεξεργαστούν μαζί και γρήγορα και τα σημεία διαφωνίας.

Να σημειωθεί ότι μετά από συνάντηση που είχε προχτές με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μετά την κατάθεση της έκθεσης που θα υποβάλει στον γγ του ΟΗΕ η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, θα ήθελε να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων (Δερύνειας και Απλικίου, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό) αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας».

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», είπε ότι «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εδώ και 50 χρόνια και η κατάληξη κάθε φορά σε αποτυχία δείχνει ότι πλέον πρέπει να σταθούμε και να διερωτηθούμε σοβαρά για κάποια πράγματα» και πρόσθεσε: «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δείξει ελαστικότητα και εμποδίσει την περιεκτική λύση, τότε εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε τη συνέχιση αυτού του “στάτους κβο” με κάποιες άλλες καταστάσεις».

Αύριο Παρασκευή, η Σπέχαρ αναμένεται να συναντήσει και τον Ν. Αναστασιάδη, με βασικό θέμα – επίσημα – τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Επίσης αύριο, το Κυπριακό θα συζητηθεί και σε επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο των οποίων θα έχει συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

You must be logged in to post a comment Login