Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συζητήσεις και παζάρια στη Βραζιλία μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

10-10-2018

Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Βραζιλία, τα επιτελεία όλων των κομμάτων προετοιμάζουν τις συμμαχίες για τον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 28 Οκτώβρη. Εκεί θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα – Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, που πήρε αρχικά 46% (49,2 εκατ. ψήφους) και ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, που πήρε 29,3% (31 εκατ. ψήφους).

Κεντρικό ζήτημα στις αναλύσεις που γίνονται είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα «στον φασίστα Μπολσονάρο και τις δημοκρατικές δυνάμεις». Ο νοσταλγός της φασιστικής δικτατορίας Μπολσονάρο έρχεται ως «αντισυστημικός» να «ταρακουνήσει το παλιό πολιτικό κατεστημένο» (γι’ αυτό και ονομάζεται και Τραμπ της Βραζιλίας), μιλάει για ισχυρό κράτος που θα χτυπήσει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και θα κάνει «την Βραζιλία πάλι δυνατή», ανοιχτή στον κόσμο με νέες συμμαχίες, για αναθεώρηση όρων συμμετοχής σε διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Από την άλλη, οι «δημοκρατικές δυνάμεις», που μπορεί να στηρίξουν τον Χαντάτ στον δεύτερο γύρο, αποτελούνται από ένα σύνολο κομμάτων με μεγάλη ετερογένεια. Πάντως, επί της ουσίας ο σοσιαλδημοκράτης Χαντάτ υπόσχεται ένα διαφορετικό μείγμα για πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, με «δίκαιη φορολογία, ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», επιδιώκει συνεργασίες με τμήματα της αστικής τάξης για να υπάρξει καπιταλιστική ανάκαμψη στην 5η χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο, με συμμετοχή σε μια σειρά διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις όπως οι BRICS (με Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ενώσεις στη Λατινική Αμερική (CELAC, MERCOSUR κ.λπ.).

Ο Χαντάτ, που στηρίζεται και από το ΚΚ Βραζιλίας (η βουλευτής του Μανουέλα Ντ’ Αβιλα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος), κάλεσε τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Δημοκρατικού Κόμματος Σίρο Γκόμες, που ήρθε τρίτος με 12,5%, να συμπαραταχθεί. Ο Γκόμες δήλωσε χτες ότι θα καλέσει σε καταψήφιση του Μπολσονάρο με κριτική ψήφο, ενώ προγραμματίζει τις επόμενες μέρες συναντήσεις και με την Μαρίνα Σίλβα του Δικτύου Βιωσιμότητας με 1%, ή τον υποψήφιο του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) Γκιλιέρμε Κάρλος Μπόουλος, με 0,6% και 617.115 ψήφους, τον οποίο στήριξε και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Βραζιλιάνικο ΚΚ ήδη έχει καλέσει σε κριτική στήριξη του Χαντάτ, για να νικηθεί ο Μπολσονάρο, αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν περάσει στην εργατική νομοθεσία, τις ιδιωτικοποιήσεις για τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για ένα πρόγραμμα που θα απαντά στα λαϊκά συμφέροντα και θα δείχνει προς τη ρήξη με τον καπιταλισμό και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Ο τέταρτος υποψήφιος κεντροδεξιός Τζεράντο Αλκμίν με 4,8% είναι ενάντια στο PT. Άλλοι με ποσοστά από 2,5% και κάτω το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν την προτίμησή τους τις επόμενες μέρες ή να καλέσουν σε «ψήφο κατά συνείδηση».

You must be logged in to post a comment Login