Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ο Καμμένος θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Αμερικάνικη βάση

10-10-2018

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει το «πρωτοπαλίκαρο» των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, με ακόμα βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, χαρακτηρίζει την παρουσία του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, στις ΗΠΑ, όπου έχει σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης, των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματικών ομίλων. Η επίσκεψη Καμμένου αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων επαφών που είχαν στη Ν. Υόρκη πριν από περίπου 10 μέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Χτες το πρωί, τοπική ώρα, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος «δραστηριοποιήθηκε» εντόνως για να «περάσουν» η συμφωνία των Πρεσπών και οι υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Θέλει αμερικανικά στρατεύματα παντού

Το «κυρίως μενού» της χτεσινής μέρας, όμως, ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ακόμα στενότερης στρατιωτικής «συνεργασίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Μάτις με τον Καμμένο επιβεβαίωσαν τη μακρόχρονη «αμυντική σχέση» όπως χαρακτήρισαν την πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, αλλά και την αδιάλειπτη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο Μάτις ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη «συνεχή υποστήριξη» στις ΗΠΑ, με την παραχώρηση της Σούδας, που αποτελεί έναν «κρίσιμο επιμελητειακό κόμβο», ενώ παράλληλα επαίνεσε τη δέσμευση της Ελλάδας στη διατήρηση του 2% των ΝΑΤΟικών δαπανών αλλά και για την πρόσφατη υπογραφή αναβάθμισης «F-16» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τις «πρόσφατες ενέργειες (…) για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοήθων δραστηριοτήτων στην περιοχή» και συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη.

Από την άλλη, ο Π. Καμμένος δήλωσε στον Μάττις ότι είναι σημαντική για την Ελλάδα «η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων (…) σε πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στη Σούδα, αλλά και στη Λάρισα, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και -γιατί όχι- στο μέλλον στην Κάρπαθο».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει μία «στρατιωτική συμφωνία, παράλληλα με τη ΝΑΤΟική διαδικασία, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία», στο πρότυπο της τριμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Οι συναντήσεις Καμμένου συνεχίστηκαν με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, πάντα υπό τη συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος συνόδευσε τον Π. Καμμένο και κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης Καμμένου στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται, επίσης, επίσκεψη στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με στόχο περισσότερες «συνεκπαιδεύσεις» στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ προβλέπεται και επίσκεψη στην έδρα της «Lockheed Martin», καθώς ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών «F16», εκσυγχρονίζονται τα κατασκοπευτικά «P3».

You must be logged in to post a comment Login