Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΞεσηκωμός για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ξεσηκωμός για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Φωτογραφία αρχείου

«Εμείς λέμε καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός, ξεσηκωμόςΒάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και περνάμε στην αντεπίθεση», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με τον υπουργό Εσωτερικών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 26 Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι «οι απαντήσεις που πήραμε ήταν γενικές και αόριστες».

Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στο σφαγιασμό των ΒΑΕ στις 3 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Συλλόγου στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Υλοποιώντας απόφαση συνέλευσης που έγινε στις 22/8/18 στο ΕΚΘ, αντιπροσωπεία του σωματείου μας συναντήθηκε στις 26/9/18  με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να του μεταφέρει προβλήματα του κλάδου, όπως ακριβώς τα έθεσαν οι συνάδελφοι.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  • Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου των συναδέλφων συμβασιούχων (παρατασιούχων, “βοήθεια στο σπίτι” , ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, παιδικοί σταθμοί -ΕΣΠΑ-). Ζητήσαμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των  ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων γαλέρας (κοινωφελούς εργασίας, κ.ά.).
  • Τα ΒΑΕ που οδεύουν προς κατάργηση, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες.
  • Η ΣΣΕ που δεν εφαρμόζετε από την πλειοψηφία των δημάρχων του νομού, ως προς το ωράριο των καθαριστριών.
  • Για τα ΜΑΠ, που δεν χορηγούνται κανονικά. Τα ελλιπή μέτρα προστασίας που μαζί με την εντατικοποίηση της δουλειάς (λόγω έλλειψης προσωπικού), οδηγούν στη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων κυρίως της καθαριότητας που ζουν και βασιλεύουν, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση. Χέρι-χέρι πάνε δήμοι και αποκεντρωμένη, η οποία δεν ακυρώνει -ως όφειλε- αποφάσεις ΔΣ που δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες και καλείται το σωματείο να προσφύγει κατά αυτών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στους δήμους.
  • Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε ανώτερο κλάδο (έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή) ζητήσαμε να υπάρχει αναδρομικότητα.
  • Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με τα επιδόματα που υλοποιείται στους περισσότερους δήμους.
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, στέλνουν εργαζόμενους στα δικηγορικά γραφεία να πληρώνουν αδρά δικηγόρους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
  • Για τους συναδέλφους με συμβάσεις γαλέρας της κοινωφελούς εργασίας, ζητήσαμε όπως και για όλους τους συμβασιούχους, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να έχουν δωρεάν μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ, όπως γίνεται με τους ανέργους, η κατάρτιση να μην γίνεται  κατ’ επιλογήν, αλλά για όλους.

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν γενικές και αόριστες. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι για τη νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων σε αορίστου χρόνου, μας απάντησαν να φέρει μια πρόταση το σωματείο(!!). Για τα ΒΑΕ, που με δύο χέρια ψήφισαν την κατάργησή τους (η οποία αρχίζει να ισχύει από 1.3.19), προκειμένου να “εναρμονιστούν” με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπαν ότι “συσκέπτονται” πάνω στο θέμα.. Ποιους πάνε να κοροϊδέψουν; Για τους συναδέλφους του “Βοήθεια στο Σπίτι” είπαν ότι θα προχωρήσουν “άμεσα” στην προκήρυξη των θέσεων, η οποία θα είναι καλύτερη (!) από την 3Κ (προκήρυξη για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό) ως προς τη μοριοδότηση. Παραδεχόμενοι έτσι ότι η 3Κ είχε προβλήματα.

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, να μας πείσει ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, προσπαθεί να μας βάλει σε στάση αναμονής περιμένοντας τις “καλύτερες μέρες”. Εμείς λέμε καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός, ξεσηκωμός. Δεν έχουμε αυταπάτες ξέρουμε,  ότι όλοι  οι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας, ξέρουμε ότι το μεταμνημονιακό μνημόνιο είναι εδώ, ότι η “ανάπτυξή” τους χτίζεται πάνω στα συντρίμμια  των δικαιωμάτων μας. Βάζουμε λοιπόν μπροστά τις δικές μας ανάγκες και περνάμε στην αντεπίθεση.

Απαιτούμε:

– Καμία περικοπή στα ΒΑΕ, ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

– Κατάργηση  όλων των αντιασφαλιστικών  νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν ειδικότητες των ΒΑΕ.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

– Νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή όλων των συμβάσεων των συναδέλφων (παρατασιούχων, “βοήθεια στο σπίτι”, παιδικοί σταθμοί -ΕΣΠΑ-), ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΗΦΗ) σε αορίστου χρόνου.

– Επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού.

– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σας στους χώρους δουλειάς, χορήγηση ΜΑΠ σε όλους.

– Επαναφορά  13ου – 14ου μισθού.

– Αύξηση μισθών και συντάξεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην απεργία ενάντια στο σφαγιασμό των ΒΑΕ στις 3 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου μας στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ