Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Παζάρι με τις συντάξεις και παιχνίδι με τους συνταξιούχους

14-09-2018

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Νοέμβρη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς το προνομοθετημένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Εντός της ημέρας ολοκληρώνεται η πρώτη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση», η οποία βέβαια έχει απόλυτα «κλειδωμένους» τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το ζήτημα των συντάξεων, οι συζητήσεις αφορούν τον κατώτατο μισθό, τα «κόκκινα» δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Μία από τις προτάσεις που έχει ρίξει στο «τραπέζι» η κυβέρνηση, προκειμένου να ακυρωθεί η (πολλοστή) περικοπή των συντάξεων, είναι το «σπάσιμο» των λεγόμενων αντιμέτρων, δηλαδή να επιμεριστούν σε βάθος τετραετίας ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Προφανώς, όχι τυχαία, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ επίδομα ενοικίου και όχι στέγασης, που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν αυτοί που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη για να «πείσουν» τους θεσμούς είναι ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς (αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους) δεν είναι αναγκαία, αφ’ ενός γιατί τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα ξεπερνούν κατά πολύ τους επίσημους στόχους και αφ’ ετέρου γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου έχει διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού, προβλέποντας συντάξεις-φιλοδώρημα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα.

Το επιχείρημα αυτό περιέγραψε με ιδιαίτερα κυνικό και μακάβριο τρόπο ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, όταν υποστήριξε ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν την προσωπική διαφορά «είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι», επομένως σε λίγα χρόνια θα εκλείψει η προσωπική διαφορά με φυσικό τρόπο…

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την 1η Οκτώβρη στη Βουλή, θα περιέχει την περικοπή των συντάξεων. Στις 15 του ίδιου μήνα, το προσχέδιο θα σταλεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», του αντιλαϊκού εποπτικού μηχανισμού της Ευρωζώνης που λειτουργεί συμπληρωματικά με το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019 θα κατατεθεί το Νοέμβρη και ανάλογα με την έκβαση των παζαριών θα περιέχει ή όχι τη μείωση των συντάξεων.

«Διαρροές» και αντεγκλήσεις

Την ίδια ώρα, ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ προκάλεσε αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, το κρατικό πρακτορείο υποστήριξε πως «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή, αλλά για ακύρωση» του μέτρου. «Οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο)», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόθεσή τους να ακυρωθεί το μέτρο. Οι επικεφαλής των κλιμακίων συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη με εκπροσώπους κομμάτων, πριν ξεκινήσουν τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

– Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

– Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

– Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε «ανακριβές» το δημοσίευμα, αναφέροντας πως στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του κόμματος με τους θεσμούς, τα κλιμάκια «δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους». Ανάλογη διάψευση έβγαλε και το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως οι εκπρόσωποι των θεσμών «δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για «βαθιά επιθυμία» της ΝΔ να περικοπούν οι συντάξεις. Με αφορμή την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο Κ. Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Hanns Seidel», ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση υποστήριξε πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των συντάξεων.

Το ΑΠΕ με ανακοίνωση του ανέφερε πως «εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές», προσθέτοντας πως στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

You must be logged in to post a comment Login