Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όργανο για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

13-09-2018

Τη δημιουργία ενός ακόμη θεσμικού οργάνου, που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό, αλλά και στο συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Διόλου τυχαία, από πηγές του ΥΠΕΞ το όλο ζήτημα προβάλλεται ως «εξαιρετικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας και την αντιμετώπιση κρίσεων».

Η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, το ΣΕΑ θα έχει επικεφαλής το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας που θα διορίζεται από την κυβέρνηση και θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Θα έχει 4 υπηρεσιακές μονάδες που θα διαχειρίζονται θέματα όπως η διαχείριση κρίσεων, η τεκμηρίωση, ο στρατηγικός σχεδιασμός κ.ά., ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα συντονίζει τα συναρμόδια υπουργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε πως ο σύμβουλος θα διορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά θα εγκρίνεται και από τη Βουλή «με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή», όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ώστε να «έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη».

Σε ένα πρώτο επίπεδο το ΣΕΑ θα συνεδριάζει έχοντας στη σύνθεσή του το σύμβουλο, τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, συν υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ κ.ά. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός μαζί με το σύμβουλο θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε μια πρώτη επισκόπηση επί ενός προσχεδίου, ενώ κατά το τυπικό θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ναι μεν έκανε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί σε ένα τέτοιο όργανο, αλλά αποχώρησε – σε μια ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει αποπροσανατολιστική διαμάχη- γιατί, όπως είπε, ήθελε το ΕΣΕΠ να συμπεριλάβει και άλλα θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασης, π.χ. Ελληνοαλβανικά, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κόσσοβο, οι ελληνορωσικές σχέσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.ά. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι από τις 16 Αυγούστου είχαν αποστείλει πρόσκληση στα μετέχοντα στο ΕΣΕΠ κόμματα για συζήτηση για το ΣΕΑ, την οποία ο Γ. Κουμουτσάκος παρέλαβε από τις 17 Αυγούστου, χωρίς όμως τότε ή στη συνέχεια να έχει διατυπώσει κάποια ένταση ως προς τη θεματολογία της συγκαλούμενης συνεδρίασης του ΕΣΕΠ.

Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε «όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα», στη σύσταση ΣΕΑ, λέγοντας ότι υπάρχει το ΚΥΣΕΑ, οι αρμοδιότητες του οποίου, όπως είπε, θα μπορούσαν να διευρυνθούν. Έβαλε, εξάλλου, και αυτός ζήτημα ότι στο ΕΣΕΠ δεν έχει γίνει εδώ και καιρό συζήτηση για μια σειρά θεμάτων εξωτερικών σχέσεων.

Θετικοί προς την ενίσχυση του ΚΥΣΕΑ λέγεται ότι εμφανίστηκαν και οι ΑΝΕΛ. Τέλος, με τη σύσταση ΣΕΑ συμφωνεί το Ποτάμι, αν και βάζει θέμα να προβλεφθεί συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς θεωρεί ότι τέτοια θέματα μπορούν να συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

You must be logged in to post a comment Login