Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Καλά ευθυγραμμισμένα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα»

«Καλά ευθυγραμμισμένα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα»

«Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι καλά ευθυγραμμισμένα» δηλώνει ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, κάνοντας ολοφάνερο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος ρωτήθηκε αν η Ελλάδα «μπορεί να παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο στα Βαλκάνια» και απάντησε «απολύτως. Όπως έχω πει οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Και λόγω αυτού δεν υπάρχει τέλος στις δυνατότητες (συνεργασίας) που μπορούμε να δούμε από κοινού ως εταίροι».

Εξηγεί πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης θα είναι για πολλά χρόνια καθώς εντάσσονται σε στρατηγικές περιοχές για τα αμερικανικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η σημασία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και επίσης της Αλεξανδρούπολης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή είναι εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξη Τύπου, οι συνδέσεις και μόνο πέρα από τα Βαλκάνια με την προσέγγιση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου, αυτές οι ευκαιρίες και αυτές οι στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θα (συνεχίσουν να) ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για μακρά χρονική περίοδο».

Για τη στρατιωτική συνεργασία αναφέρει πως «η συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα με τους Έλληνες εταίρους μας είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και επωφελής και για τις δύο πλευρές. Η χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δείχνει πόσο υψηλού επιπέδου είναι αυτή η συνεργασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ