Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑμερικανική κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

Αμερικανική κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

Συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είχαν χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Ως αντικείμενο των συναντήσεων παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν δήμος και Περιφέρεια από κοινού με την πρεσβεία, το προξενείο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι «τιμώμενη χώρα». Γεγονός που αξιοποιείται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που προχωρά η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Πάιατ και Φλέγκερ προανήγγειλαν την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ. Επίσης ενημερώθηκαν για την πορεία της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης και ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία με το αντίστοιχο ίδρυμα της Ουάσιγκτον.

Ο Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε στις «άριστες σχέσεις του δήμου με το αμερικάνικο προξενείο, καθώς και με την πρεσβεία των ΗΠΑ», που επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Παιδείας στη ΔΕΘ και τη δυνατότητα που παρουσιάζεται «ως προς την ενίσχυση του θεσμού των summer schools στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη «σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και παρουσίασε τις «επενδυτικές δυνατότητες» που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Απ. Τζιτζικώστας με δηλώσεις του επέμεινε στο στόχο «να επιτευχθούν συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις», αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» και «διαχρονικός σύμμαχος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ