Να πληρωθούν τα οφειλόμενα σε εργαζόμενους από τον δήμο Θεσσαλονίκης

0
14
TEST

Να πληρωθεί ό,τι οφείλεται στους εργαζόμενους, ζητά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο δήμο Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι η διοίκηση Μπουτάρη οφείλει στους εργαζόμενους:

– την αποζημίωση για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας παρελθόντων ετών. Τον Νοέμβρη του 2017, βάσει νόμου, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να αποζημιώσει σε χρήμα τους εργατοτεχνίτες εργαζόμενους για τα ΜΑΠ που δεν πήραν τα έτη 2012-2016. Μετά από καθυστερήσεις, υποσχέσεις κ.α., η διοίκηση εδέησε να στείλει τα εντάλματα πληρωμής για έλεγχο στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου στα μέσα του Ιούλη. Η επίτροπος ζήτησε κάποιες έγγραφες εξηγήσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί από τη διοίκηση. Τα χρήματα για κάθε εργαζόμενο είναι σύμφωνα με την ειδικότητα που έχει και τα ποσά που θα δοθούν σε δύο δόσεις (50-250 ευρώ) για κάποιους μπορεί να μην φαντάζουν μεγάλα, αλλά στις σημερινές συνθήκες τα έχουν ανάγκη και αυτά οι εργαζόμενοι.

– δεδουλευμένα της προσαύξησης του μισθού για εργασία νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες (νυχτερινά-εξαιρέσιμα). Στην υπηρεσία καθαριότητας έχουν πληρωθεί νυχτερινά – εξαιρέσιμα έως και τον Μάρτη. Αυτά τα χρήματα οφείλονται σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, μέχρι και στους συναδέλφους συμβασιούχους που απολύθηκαν στα τέλη Ιούνη και είναι άνεργοι, χωρίς μεροκάματο εδώ και 2 μήνες (εννοείται τους οφείλεται και η αποζημίωση για τα ΜΑΠ). Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες υπηρεσίες, στην καθαριότητα, όμως, είναι πιο έντονο και συνεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

– χρήματα σε δεκάδες εργαζόμενους αορίστου χρόνου που παρακολούθησαν επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Τα κονδύλια έχουν δοθεί εδώ και μήνες από το υπουργείο και είναι χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους (ΛΑΕΚ).

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, αναφέρει επίσης: «Λέγεται ότι οι συνάδελφοι που προσελήφθησαν από τα μέσα Ιούλη έως τις αρχές Αυγούστου από τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 3Κ στην καθαριότητα και το ηλεκτρολογικό θα πληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Σεπτέμβρη. Οι συνάδελφοι πρέπει να πληρωθούν άμεσα στην επόμενη πληρωμή μισθοδοσίας. Πολλοί από αυτούς ήρθαν από άλλες πόλεις και ενοικιάζουν σπίτι ή καθημερινά διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να εργαστούν και οι περισσότεροι εργάζονται ύστερα από μακροχρόνια ανεργία, είναι πολύτεκνοι κ.α.

Για τα παραπάνω, η διοίκηση Μπουτάρη συνεχίζει να επικαλείται προβλήματα στις διαδικασίες, την πάρεδρο, προβλήματα των υπηρεσιών κ.α.- μόνο που δεν πείθει, πλέον, κανένα, αφού αυτή η κατάσταση είναι χρόνια. Να αφήσει τα παραμύθια η διοίκηση Μπουτάρη και να πληρώσει ό,τι οφείλει στους εργαζόμενους. Η αναλγησία τους απέναντι στους εργαζόμενους φαίνεται καθαρά και από το ότι εδώ και χρόνια δεν χορηγεί τα απαραίτητα ΜΑΠ, αλλά και από τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνει, παρά τα συχνά εργατικά ατυχήματα των τελευταίων χρόνων (τα δύο θανατηφόρα).

Συνένοχοι σε αυτήν την κατάσταση είναι και η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ- «Δύναμη Ενότητας»(ομάδα Ξανθόλουλου) και ΑΔΗΚ(Βάιος)- που όλα αυτά τα χρόνια κάνουν πλάτες στον δήμαρχο και τη διοίκησή του. Την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο την αποφάσισαν κάτω από την αγανάκτηση και την πίεση των συναδέλφων.

Η ΔΑΣ, όλο αυτό το διάστημα, με παρεμβάσεις της, ανακοινώσεις και καταγγελίες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ανέδειξε τα παραπάνω προβλήματα. Τις προτάσεις της για κινητοποιήσεις, γιατί μόνο με τη δράση των εργαζομένων θα λυθούν και αυτά τα προβλήματα, τις καταψήφιζε η πλειοψηφία του σωματείου.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια. Η διοίκηση Μπουτάρη την εφαρμόζει πιστά, γι’ αυτό και είναι το αγαπημένο παιδί όλων των κυβερνήσεων και του συστήματος. Δεν είναι τυχαία η ανοιχτή στήριξη που τους δίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συναδέλφους να παραβρεθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, στις 4 μμ. Απάντηση να πάρουν όλοι αυτοί και με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους».