Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Με πολλά εμπόδια η μάχη της επιβίωσης στα πυρόπληκτα

Συνεχίζονται οι αιτήσεις των πυρόπληκτων για την καταβολή του εφάπαξ πενιχρού βοηθήματος των 5.000 ευρώ, ωστόσο δεν λείπτουν τα προβλήματα καθώς οι  διάφορες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να τους κάνουν «μπαλάκι» ή να επικαλούνται διάφορα «παραθυράκια» των σχετικών διατάξεων για να κόψουν ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα χρήματα, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ολοσχερείς καταστροφές. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού με δύο μικρά παιδιά, που μένουν στο – μισοκαμένο πλέον – σπίτι που τους άφησε ο πατέρας της γυναίκας, αλλά επειδή δεν φαίνονται ούτε ως ιδιοκτήτες, ούτε ως νοικάρηδες, αλλά ως «φιλοξενούμενοι», δεν δικαιούνται το επίδομα!

Σε άλλο σπίτι, στην ίδια γειτονιά, σε ζευγάρι με 7 μηνών βρέφος και το ίδιο με προβλήματα υγείας, με καμένο το σπίτι των γονιών τους, τους ανακοινώθηκε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα γιατί δεν είναι γραμμένοι στην οικεία ΔΟΥ. Και η λίστα έχει συνέχεια, με παραδείγματα και καταγγελίες να περιγράφονται και στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, μαζί με φορείς της περιοχής την περασμένη Κυριακή.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και ρεπορτάζ στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατ. Αττικής, όπως για παράδειγμα ότι πάνω στα αποκαΐδια έχει ξεκινήσει η δράση τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών και φασιστοειδών που πλησιάζουν κατοίκους της περιοχής για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία κατοίκων ότι φασιστοειδή επισκέφτηκαν το Μάτι και λένε σε κατοίκους «μην ανησυχείτε, εμείς έχουμε λεφτά. Θα μπουν οι εταιρείες και θα τα φτιάξουν όλα». Επίσης, έχουν εντοπιστεί εθελοντές που μοιράζουν βοήθεια λέγοντας ότι προέρχεται από συγκεκριμένο ξενοδοχείο, βάζοντας σε σκέψη τους κατοίκους για τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στις στάχτες μιας ζωής βλέπουν να ανοίγονται ευκαιρίες για νέα κέρδη.

Επίσης, τοπικοί παράγοντες πλησιάζουν κατοίκους λέγοντάς τους πως μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα, χωρίς να μαθευτεί, θα υπάρξει για ορισμένους πυρόπληκτους «ιδιαίτερη μεταχείριση».

Άλλες καταγγελίες αφορούν στα δικαιολογητικά για επίδομα αναπηρίας από την πυρκαγιά, όπου χρειάζεται και γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της. Αυτό όμως εκδίδεται μετά από έξι μήνες, ενώ θα ήταν αρκετή η γνωμάτευση του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να είναι «δώρο άδωρο» για όσους τώρα βρίσκονται στην ώρα της ανάγκης και μάλιστα τραυματισμένοι βαριά από την πυρκαγιά.

Είναι φανερό απ’ όλα τα παραπάνω ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, τις αποζημιώσεις και πολύ περισσότερο την ανάγκη να διαμορφωθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την ουσιαστική προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Με τον αγώνα τους και βάζοντας στο στόχαστρο την πηγή του κακού, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, να παλέψουν για λύσεις και μέτρα ανακούφισης προς όφελός τους.

You must be logged in to post a comment Login