Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ελληνορωσική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό με φόντο το ΝΑΤΟ

19-07-2018

Συνέχεια δόθηκε σήμερα στην υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση, που αποτελεί πτυχή της  ΝΑΤΟ-ρωσικής σύγκρουσης για τον έλεγχο στα Δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο -σε αυτή τη φάση- το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία πρωτοστάτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε με δηλώσεις της ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, όπως αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα.

«Κατανοούμε απόλυτα ότι η πίεση, στην οποία εκτέθηκε η Ελλάδα, ήταν η μεγαλύτερη», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού ιστοτόπου «Sputnik». Τόνισε ότι «δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν είναι χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Χαρακτήρισε παράλογα  τα περί απειλών του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε σχέση με τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών».

Όπως σχολίασε «αυτό δεν συνέβη. Η συμφωνία οδήγησε σε βαθιά διάσπαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ. Προφανώς απέχει από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Είναι μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίσπευση του σχεδίου για ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

«Τέτοιες αρνητικές λογικές», συνεχίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, «παρακίνησαν άλλωστε τους 4 Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Καταλήγει: «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να δείξει ότι δεν πήρε «χαρτάκι» για την υπόθεση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ή ΕΕ, την ώρα που η υπόθεση της απέλασης δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

You must be logged in to post a comment Login