Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Το «μεταμνημονιακό» μνημνόνιο εγκρίθηκε από το Eurogroup

Η εξεύρεση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων ακόμη και για την αναβολή κατά ένα εξάμηνο του αυξημένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου και βέβαια η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη 12 Ιούλη.

Τα παραπάνω έρχονται να αποκαλύψουν και πάλι τα κυβερνητικά παραμύθια περί παρεμβάσεων «ανακούφισης» των λαϊκών στρωμάτων και να ρίξουν φως στο εύρος των επερχομένων αντιλαϊκών παρεμβάσεων και των μέτρων της λεγόμενης «μεταπρογραμματικής περιόδου». «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της εκταμίευσης (15 δισ.) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος. Μάλιστα, την απέδωσε στην άρνηση της γερμανικής Βουλής να προχωρήσει στη σχετική έγκριση μετά την αναβολή που δόθηκε στο καθεστώς ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Η αντιλαϊκή συγχορδία είχε και συνέχεια με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τον ΦΠΑ, να υπογραμμίζει ότι «αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Όλοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό»…

Δεν περνά, βέβαια, απαρατήρητο ότι η στάση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης ερχόταν την ίδια ώρα που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, «ζυγισμένος» και στοιχισμένος στη γραμμή του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ, μιλούσε για «δίκαιο αίτημα» των ΗΠΑ να «μοιράζονται» δίκαια τα βάρη της συμμαχίας, ενώ στο ίδιο μοτίβο και «δείχνοντας» τις σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθετε ότι η απαίτηση για «ενεργειακή διαφοροποίηση» δεν μπορεί να ισχύει για το Νότο της συμμαχίας και όχι για το Βορρά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το αντιλαϊκό «παρών» στο ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο της λεγόμενης… «μετα-προγραμματικής» περιόδου δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, υπογράμμισε χτες ότι θα υπάρχει και η «δική μας ενισχυμένη εποπτεία», σε συντονισμό με αυτήν των «Ευρωπαίων εταίρων». «Θα συντονίσουμε τη μετα-προγραμματική μας εποπτεία με τις προσπάθειες παρακολούθησης των Ευρωπαίων εταίρων. Και δεδομένου ότι εργαζόμαστε τόσο στενά με τους Ευρωπαίους και διαθέτουμε συμπληρωματικούς τομείς τεχνογνωσίας, θα ήταν λογικό από πρακτική άποψη το ΔΝΤ να συνδυάσει την αποστολή του με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σε αυτό το περιβάλλον, το εκτελεστικό συμβούλιο του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στις 27 Ιούλη θα συνεδριάσει με «ατζέντα» την έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η περιβόητη έκθεση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στη «Δήλωση Συμπερασμάτων» του ΔΝΤ, στην οποία περιγράφονται τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι:

– Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. αφορολόγητο, συντάξεις) «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δείχνοντας παράλληλα στην εφαρμογή των λεγόμενων «αντιμέτρων».

– Το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

You must be logged in to post a comment Login