Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι αιτιάσεις των ΗΠΑ για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες είναι δίκαιες κατά τη γνώμη του Τσίπρα

13-07-2018

Δύσκολη λόγω αντιθέσεων για το ύψος των αμυντικών δαπανών κάθε κράτους, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας των εργασιών της, ενώ έσπευσε να πάρει θέση χαρακτηρίζοντας δίκαιες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι οι υπόλοιποι πληρώνουν πολύ λίγα για αμυντικές δαπάνες. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση πάει πέρα από τα οικονομικά και αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ και των «διατλαντικών ισορροπιών», μια διαφορετική πτυχή -όπως είπε- στην οπτική των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ ότι ίσως δεν θεωρούν το ΝΑΤΟ τόσο σημαντικό για τις ίδιες, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, που τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες και αναπτύσσει πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα», ενώ σε απόδειξη των ευρωατλαντικών υπηρεσιών έφερε ξανά ως παράδειγμα τη «βελτίωση των σχέσεων με το βόρειο γείτονα», τη συμφωνία δηλαδή για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτή ανοίγει σημαντικές δυνατότητες γιατί «αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά η χώρα».

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, είπε ότι «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» και ότι έθιξαν σχεδόν όλη τη διμερή ατζέντα.

Υποστήριξε ότι έθεσε με ένταση το θέμα της προκλητικότητας στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς το «ανοικτή πληγή της ίδιας της Συμμαχίας». Να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη μέρα ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο είχε αναφερθεί με τα ίδια ακριβώς λόγια στο θέμα, προσθέτοντας επιπλέον ότι η Τουρκία «επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»! Επαυξάνοντας δηλαδή στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, εντός της οποίας παίρνουν «αέρα τα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και το ΝΑΤΟ παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, χαρακτηρίζοντας την αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων «διμερείς διαφορές».

Για το το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, είπε πως έχει πλέον περισσότερες ελπίδες από ό,τι πριν τη συνάντηση. Ερμηνεύοντας τον Ερντογάν, είπε ότι δεν συσχέτισε ευθέως τους δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά «ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό γι αυτόν το θέμα των οκτώ». Υποστήριξε ότι προσπάθησε να κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να καταλάβει ότι τα δυο θέματα δεν μπορούν να συσχετιστούν και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι δύο να δικαστούν και εφόσον δεν έχουν κάνει κάτι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και ότι για τους οκτώ «η μόνη αρμόδια είναι η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», ενώ «κανείς πραξικοπηματίας δεν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα».

Συζήτησαν ακόμα το πώς θα ενισχυθεί η «διμερής συνεργασία σε θέματα ασφάλειας για μείωση των προσφυγικών ροών» και ότι συμφώνησαν ακόμα να προσπαθήσουν για μια μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αν και από τουρκικής πλευράς έγινε σαφές ότι διατηρεί τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της.

Δίνοντας και το στίγμα των παζαριών που συνυπάρχουν με τους ανταγωνισμούς, είπε πως τόνισε στον Ερντογάν ότι υπάρχουν «αναξιοποίητες δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών» αλλά είναι «εγκλωβισμένες» σε θέματα που δεν χρειάζεται, όπως οι δύο της Ανδριανούπολης, ενώ όπως είπε, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι μπορούν να ξαναξεκινήσουν τις διακυβερνητικές συναντήσεις και να ξαναπιάσουν το νήμα σε Εμπόριο, Τουρισμό και άλλους κλάδους που αφορούν το κεφάλαιο.

Είπε πως συζήτησαν ακόμα πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να συναντηθούν για το θέμα.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα που απευθύνθηκε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, ενώ για τη δρομολογούμενη διευθέτηση ανοικτών ζητημάτων και με την Αλβανία, είπε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τα δυο ΥΠΕΞ, ότι είναι «πάρα πολύ κοντά» σε οριοθέτηση ΑΟΖ «που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά» και ανοίγει δρόμο σταδιακής οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, ξεκινώντας από τα δυτικά, προκειμένου να προχωρήσει και με άλλες χώρες.

Μάλιστα, μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Γ. Χαν περί «αναδιάρθρωσης των συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, είπε ότι μένουν ακόμη το εμπόλεμο και «το θέμα των (χερσαίων) συνόρων», όπου είναι «πολύ κοντά», όπως είπε, στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση, ότι έχουν προχωρήσει «σε εξαιρετικά σημαντικό σημείο», αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει. Εξ ου και συμφώνησαν οι δυο ΥΠΕΞ να εντείνουν τις προσπάθειες για να δούνε πώς θα έχουν «μια σημαντική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό».

You must be logged in to post a comment Login