Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΟ «άρχοντας» των αγώνων του Μουντιάλ που ξεκινάει σήμερα

Ο «άρχοντας» των αγώνων του Μουντιάλ που ξεκινάει σήμερα

Το Video Assistant Referee (VAR) αναμένεται να είναι -στην παρθενική του εμφάνιση σε τέτοιου είδους διοργάνωση- βασικός παράγοντας στην εξέλιξη των αγώνων του Μουντιάλ της Ρωσίας. Και αυτό προκύπτει και από τον ίδιο τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, που δήλωσε ότι «οι βοηθοί δεν θα πρέπει να σηκώνουν τη σημαία τους σ’ ένα οριακό οφσάιντ γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα σταματούν τη φάση. Θα πρέπει ν’ αφήνουν τη φάση να ολοκληρώνεται και αν υπάρχει αμφιβολία, ο διαιτητής θα έχει τη βοήθεια του VAR για να πάρει τη σωστή απόφαση».

Κάποιοι, όπως ο Άγγλος παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, Φράνκ Λάμπαρντ, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στη χρησιμοποίηση αυτού του είδους συστήματος καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει εξοικείωση με τη χρήση του και νομίζω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην πιο σημαντική διοργάνωση του πλανήτη. Θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμη για τη χρήση του και πως βιάστηκαν να το θέσουν σε εφαρμογή».

Το VAR έρχεται να προστεθεί στη «φαρέτρα των όπλων» που έχει στη διάθεσή του ο «άρχων του αγώνα» καθώς και σε αυτό το Μουντιάλ θα υπάρχει το  «GoalControl», ένα σύστημα που ελέγχει τη γραμμή του τέρματος μέσω οκτώ εγκατεστημένων καμερών. Αυτό, υπενθυμίζουμε,  είναι συνδεδεμένο με το ρολόι του διαιτητή και μόλις η μπάλα περάσει τη γραμμή, βγάζει ένα ηχητικό σήμα, δηλώνοντας πως έχει μπει γκολ.

Αν παλιά μιλούσαμε για την … τριάδα των διαιτητών, που έγιναν τέσσερις και μετά έξι (με τους δύο στην γραμμή του άουτ), τώρα θα υπάρχει ένας ακόμα (ο λεγόμενος διαιτητής VAR) ο οποίος θα ελέγχει το σύστημα  σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του γηπέδου. Συνολικά 13 διαιτητές έχουν αναλάβει αυτήν τη δουλειά στο Μουντιάλ και συγκεκριμένα τρεις από την Ιταλία, δύο από την Πορτογαλία και τη Γερμανία και από ένας από Κατάρ, Βραζιλία, Βολιβία, Αργεντινή, Πολωνία και Ολλανδία.

Επειδή θα χρησιμοποιηθεί αρκετά το VAR σε αυτό το Μουντιάλ, να τονίσουμε πως τέσσερα είναι τα σημεία χρησιμοποίησης του παραπάνω συστήματος:

  • η επίτευξη τέρματος κι αν είναι έγκυρο
  • ο καταλογισμός ή μη, πέναλτι
  • η αποβολή ή μη, ποδοσφαιριστή
  • η επίδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη ή η αμφιβολία του διαιτητή για τον παίκτη που έχει κάνει παράβαση.

Από εκεί και πέρα, τα τρία βήματα του διαιτητή με το VAR είναι:

Αρχικά ο διαιτητής στο γρασίδι ενημερώνει τον συνάδελφό του (είτε και αντίστροφα) πως ένα γεγονός πρέπει να αναθεωρηθεί. Αμέσως μετά ο διαιτητής VAR βλέπει τη φάση και συμβουλεύει τον διαιτητή του αγώνα για το τι έχει δει εκείνος. Στη συνέχεια, ο διαιτητής δέχεται την παραπάνω απόφαση ή βλέπει κι αυτός τη φάση σε μία οθόνη στον αγωνιστικό χώρο.

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε πως στόχος είναι οι σωστές αποφάσεις των διαιτητών να αγγίζουν το 99%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ