Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Η ισχυρή βροχόπτωση που μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά σε λίμνη την...

«Η ισχυρή βροχόπτωση που μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά σε λίμνη την πλατεία του Ευόσμου δεν είναι πρωτοφανής»

«H ισχυρή βροχόπτωση, που έπληξε χθες το μεσημέρι τη Δυτική Θεσσαλονίκη, μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά σε λίμνη την πλατεία του Ευόσμου, δεν είναι πρωτοφανής». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Οκτώ μήνες πέρασαν μόνο από την πλημμύρα του προηγούμενου Σεπτέμβρη, όπου τότε επί ώρες η κυκλοφορία ήταν αδύνατη σε δρόμους του Ευόσμου, του Κορδελιού και του Δενδροποτάμου, ενώ μεγάλος όγκος νερού συγκεντρώθηκε στην οδό Μοναστηρίου και στα ΚΤΕΛ Μακεδονία.

Εξαιτίας τότε των έντονων και πολύωρων βροχοπτώσεων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, υπόγεια σπίτια πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Πριν 20 μέρες η Θεσσαλονίκη μπήκε κυριολεκτικά κάτω από το νερό και θυμόμαστε τις τεράστιες υλικές ζημιές στις συνοικίες μας και ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Αναδείχτηκε και χθες για μια ακόμα φορά η χρόνια ολιγωρία των αρχών σε πρόληψη για περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Δ. Θεσσαλονίκης.

Όσο υπάρχει πλανήτης γη πάντα θα υπάρχουν καιρικά φαινόμενα και δεν μπορεί αυτό συνεχώς να το επικαλούνται οι υπεύθυνοι για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία έργων υποδομής παντού. Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να μελετήσει τα έργα που θα πρέπει να γίνουν και να ελαχιστοποιήσει κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια, ο δήμαρχος και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Υλοποιούν όμως έργα και υποδομές, που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα τα έργα, που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες.

Οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Δ. Θεσσαλονίκης, όπου είναι εντοπισμένο το πρόβλημα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ