Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» στην πρωτοπορία της πολιτιστικής δημιουργίας

0
19
TEST

Μία εξαιρετική εκδήλωση με τίτλο «Από τον Πόντο στην Ελλάδα ο Ποντιακός Ελληνισμός στην πρωτοπορία της πολιτιστικής δημιουργίας», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, αφιερωμένη στην πολιτιστική δημιουργία των Ποντίων και στη διάσωση της Ποντιακής διαλέκτου στα πλαίσια της ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου στον αντίποδα των τραμπουκισμών σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που δυστυχώς έλαβαν χώρα στην κεντρική εκδήλωση των τριών ομοσπονδιών, απέδειξε ότι οι Πόντιοι όχι μόνο δεν μπορεί να έχουν σχέση με τραμπουκισμούς αλλά βρίσκονται πάντα στις επάλξεις της πολιτιστικής δημιουργίας. Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» απέδειξε για μία ακόμη φορά, αφού κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνην την εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσφυγιά, ότι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι γι’ αυτόν μία εθιμοτυπική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το τμήμα της παιδικής Ποντιακής χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» εντυπωσίασε παρουσιάζοντας τρία Ποντιακά τραγούδια διασκευασμένα από τη δασκάλα της χορωδίας και μουσικό Ξένια Κωνσταντινίδου, ενώ αμέσως μετά μας κατέπληξε η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου “ΚΡΕΜΙΤΣΑ” παρουσιάζοντας την ποντιακή θεατρική παράσταση “Ταπιάτ κι αλλάζομεν” σε σενάριο και σκηνοθεσία του προέδρου του Συλλόγου, κυρίου Παύλου Παραστατίδη.

Η παρουσία της παιδικής Ποντιακής χορωδίας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή αφού παιδιά του δημοτικού τραγούδησαν σε πρώτες και δεύτερες φωνές συνοδεία πιάνου τα διασκευασμένα Ποντιακά τραγούδια δίνοντας στους θεατές ένα ανεπανάληπτο μελωδικό αποτέλεσμα.

Το θεατρικό έργο ήταν μία συρραφή πραγματικών και φανταστικών ιστοριών που εκτυλίχτηκαν στο Μεσόβουνο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το μαρτυρικό χωριό προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του. Ο Παύλος Παραστατίδης ένωσε έντεχνα τις διαφορετικές κωμικές ιστορίες προσφέροντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έδωσαν το είναι τους στην παράσταση και κάποιοι από αυτούς έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ ηθοποιίας κάνοντας το κοινό να σπαρταράει από τα γέλια σε βαθμό που αρκετές φορές διακόπηκε για αρκετά δευτερόλεπτα η ροή της παράστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί μαζί με συντελεστές της εκδήλωσης συνέχιζαν να χορεύουν για αρκετή ώρα επί σκηνής. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Παύλο Παραστατίδη, και στους συντελεστές της παράστασης Γιάννα Σιδηροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Σοφία Δενεσίδου, Τάκη Τσαγκαλίδη, Δέσποινα Μπαρουλάκη, Δώρα Κινατίδη, Μιχάλη Χριστοφορίδη, Ηλία Τσαγγαλίδη, Τασούλα Ευσταθιάδου, Μαρία Χριστοφορίδου, Θωμά Αθανασιάδη, Ελένη Σαββίδου, Κωνσταντίνα Χατζηιωαννίδου.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», κυρία Θεοδώρα Κερογλίδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η οριστική, η πραγµατική δικαίωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού – όπως και για τις γενοκτονίες όλων των άλλων λαών παντού στη Γη – θα έρθει µόνο όταν πάψουν οι πόλεµοι και τα συµφέροντα που τους προκαλούν. Όταν όλοι οι λαοί αδελφωµένοι θα παλεύουν για την κοινή προκοπή τους, χωρίς µίση και ανταγωνισµούς. Και ο Ποντιακός Ελληνισµός αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση από αυτήν την άποψη, γιατί παρά τις καταστροφές που υπέστη, παρά τον απέραντο πόνο και την προσφυγιά, µπόρεσε να ορθοποδήσει, µπόρεσε να προκόψει στην Ελλάδα και να κρατήσει τις ιδιαίτερες παραδόσεις και την ιστορία του». Αργότερα η κυρία Κερογλίδου, καλώντας τον σενοριογράφο και σκηνοθέτη του θεατρικού έργου και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου να προλογίσει το θέατρο, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Μεσόβουνου λέγοντας ότι «το Μεσόβουνο είναι μια μεγάλη ιστορία δόξας και αυτοθυσίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και παραδείγματος ελεύθερων ανθρώπων που δε φείδονται θυσιών μπροστά στον αγώνα για την ελευθερία. Το Μεσόβουνο δεν είναι χωριό σαν πολλά μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος, που κάηκε σε αντίποινα θανάτων Γερμανών κατακτητών. Το Μεσόβουνο περικυκλώθηκε και κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ακριβώς για το ανυπότακτο του Ποντιακού πληθυσμού του. Οι εκτελεσμένοι Πόντιοι Μεσοβουνιώτες ξεπέρασαν συνολικά τους 300. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μας χαρά και μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε σήμερα εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου τη θεατρική ομάδα ενός τόσο ιστορικού χωριού».

Την εκδήλωση εκ μέρους του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου, κύριος Ζαχαρίας Σεμερτζίδης ο οποίος όχι μόνο στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά στο τέλος της παράστασης έγινε ένα με τους ηθοποιούς χορεύοντας μαζί τους επάνω στη σκηνή. Τη θεατρική παράσταση προλόγισε, όπως προαναφέραμε, ο κύριος Παύλος Παραστατίδης.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» για άλλη μία όμορφη, πρωτοποριακή και καλά οργανωμένη εκδήλωση που μας προσέφερε.

Δημήτρης Φωτιάδης

Εκπληκτική εκδήλωση για τη γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»