Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΟ δήμαρχος Θεσσαλονίκης προκαλεί τον Παλαιστινιακό λαό

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προκαλεί τον Παλαιστινιακό λαό

Πρόκληση κατά του παλαιστινιακού λαού αποτελεί η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τη Δευτέρα, μέρα που το κράτος του Ισραήλ εξαπέλυσε νέα σφαγή με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Μπουτάρης πρότεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη όλων των παρατάξεων, «να στείλει ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ένα μήνυμα για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ».

Και όταν η στάση του καταγγέλθηκε από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο δήμαρχος όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει τη νέα σφαγή σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά εντελώς κυνικά είπε: «Καταλαβαίνω την ευαισθησία για το κράτος της Παλαιστίνης αλλά αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι έχει 70 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Παλεύουν και οι δύο να αποκαταστήσουν μια κρατική οντότητα. Το κράτος του Ισραήλ άλλαξε και σύνορα μέσα σε αυτά τα χρόνια, τελείωσε η ιστορία».

Ο Γιάννης Δελής στην τοποθέτησή του θύμισε στο δήμαρχο ότι «αυτή η επέτειος της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ είναι μια μαύρη επέτειος για τους Παλαιστίνιους, τη λένε Νάκμπα. Το κράτος αυτό που ιδρύθηκε το 1948 έδιωξε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Αυτό το κράτος συνέχισε την ίδια επεκτατική πολιτική και αργότερα με διαδοχικούς πολέμους. Είναι το κράτος-χωροφύλακας στη Μέση Ανατολή.

Έχει σημασία η δήλωση του δημάρχου, ειδικά σήμερα που δεκάδες είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο ψήφισμα-μήνυμα.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού στην πατρίδα του, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της πατρίδας ενός άλλου λαού. Αυτό είναι που έχει διώξει την ειρήνη στην περιοχή και μόνο όταν αποκατασταθεί το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη δική του πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως λέει το ψήφισμα του ΟΗΕ, μόνο τότε υπάρχουν ελπίδες για την ειρήνη στην περιοχή».

Την πρόκληση του Γ. Μπουτάρη καυτηρίασε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατιά σύσκεψη σωματείων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη για την επιτυχία της απεργίας στις 30 Μάη. Κάλεσε τα Σωματεία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τους λαούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ