Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Συνεχίζεται η μάχη το νομοσχέδιο που ξεπουλάει τις λιγνιτικές μονάδες να μείνει στα χαρτιά»

28-04-2018

Τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, χαιρετίζει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια. Επίσης, τους καλεί να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ, που πήγαν κόντρα στη λογική ”ούτως ή άλλως έχουν πουληθεί, γιατί να απεργήσω”, ”εμένα ο δικός μου ΑΗΣ, το δικό μου ορυχείο δεν πουλιέται, επομένως δεν με νοιάζει”, που έδωσαν τη θυσία στον αγώνα, το μεροκάματο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που κοντραρίστηκαν με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ήταν απάντηση και στη μεθόδευση να περάσει το νομοσχέδιο με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Κόμματα και εκλεγμένοι τους στην τοπική διοίκηση είτε καλλιεργούσαν τη λογική του μικρότερου κακού, όπως η περιφερειακή αρχή (και να φύγουν αυτοί ποιοι θα έρθουν;), είτε επικέντρωναν την κριτική τους στην παραίτηση του περιφερειάρχη, κρύβοντας ότι και οι ίδιοι υπηρετούν ένα άλλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης (όπως ”μικρή ΔΕΗ”, στρατηγικός επενδυτής, κ.ά.). Από την άλλη, η ΓΕΝΟΠ λίγες μέρες πριν την απεργία, σε επιστολή της προς βουλευτές πρότεινε το δικό της σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Επίσης, ο πρόεδρός της είδε θετικά την πρόταση για επένδυση ιδιωτικού ομίλου στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Η εργοδοσία βιαζόταν να πουλήσει, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, μιας και προτεραιότητα είναι να προχωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο για επενδύσεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Όλοι τους προετοίμαζαν τη ”μάχη” ενάντια στην πώληση στα δικά τους μέτρα. Προσπάθησαν να κρύψουν τη σύμπλευσή τους με την ”απελευθέρωση” της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την ΕΕ και τις οδηγίες της, με την ανταγωνιστικότητα. Όλοι στην κριτική τους απέναντι στο νομοσχέδιο, πρότειναν έναν άλλο ”καλύτερο” τρόπο ιδιωτικοποίησης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ταξικές δυνάμεις μπήκαν στη μάχη της απεργίας όχι για να υπερασπιστούν ένα άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης. Έχουμε ξεκάθαρο ότι όποια μορφή και να έχει η ιδιωτικοποίηση θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Στοχεύσαμε το σύνολο της απελευθέρωσης που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και καταδικάζει το 30% του ελληνικού λαού στην ενεργειακή φτώχεια. Διεκδικήσαμε το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει κοινωνικό αγαθό. Δεν υπερασπιστήκαμε την εργοδοσία μπροστά στις ”προκλήσεις” που έχει στο νέο περιβάλλον. Διεκδικήσαμε υπογραφή ΣΣΕ για όλο το προσωπικό, με αυξήσεις. Εναντιωθήκαμε στην αξιολόγηση και τη νέα επίθεση της εργοδοσίας με διώξεις, την απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες, κ.ά.

Συνάδελφοι,

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία δεν μπορεί να κρύψει χρόνιες αδυναμίες που αφορούν την οργάνωση του αγώνα. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία δεν συνδυάζεται με συμμετοχή σε συλλαλητήρια, απεργιακές συγκεντρώσεις, περιφρούρηση στις πύλες. Επίσης, συνεχίζουν εκφυλιστικά φαινόμενα (όπως να βγάζει εξαιρούμενο προσωπικό η εργοδοσία και όχι η απεργιακή επιτροπή, κ.ά.). Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συλλογικών διαδικασιών, όχι απλώς ”ενημερώσεων” από κλιμάκια της ΓΕΝΟΠ, από ουσιαστική συζήτηση και συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων για την πορεία του αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα στο αγώνα. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, με παράλληλα βήματα στην οργάνωση, τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε συλλογικές διαδικασίες. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να συστρατευτείτε. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Συνεχίζεται η μάχη το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Παράλληλα, μπροστά μας έχουμε όξυνση της επιθετικότητας της εργοδοσίας, τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας χτυπούν πιο δυνατά, τα σπίτια του λαού βγαίνουν στο σφυρί, κ.ά. Η συμμετοχή στην απεργία είναι παρακαταθήκη στη φαρέτρα μας.

Συνεχίζουμε. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την 1η Μάη 2018. 

Κοζάνη 10.30 π.μ – Πεζόδρομος.

Πτολεμαΐδα 10.00 π.μ – Παλιό Πάρκο.

Φλώρινα 10.00 π.μ – Κεντρική Πλατεία».

You must be logged in to post a comment Login