Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Ανθρώπινες Γεωγραφίες» του Νάσου Χαλκίδη

«Ανθρώπινες Γεωγραφίες» του Νάσου Χαλκίδη

Μία έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανθρώπινες Γεωγραφίες», που πρέπει να δουν όλοι, παρουσιάζει ο Νάσος Χαλκίδης στο «Ύψιλον» στα Άνω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Η εργασία έχει αφορμή και αφετηρία τα όσα διαδραματίζονται κατά τα τελευταία χρόνια στη λεκάνη της Μεσογείου και προκαλούν μετακινήσεις πληθυσμών από παραμεσογειακές χώρες, που έχουν εμπλακεί ή έχουν οδηγηθεί σε πόλεμο, προς χώρες της Ευρώπης.

Πόλεμος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα και έχει στόχο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και ό,τι επιδέχεται εκμετάλλευσης στα εδάφη των χωρών θυμάτων από τη μια, αλλά που στοχεύει επίσης την ίδια ζωντανή εργατική δύναμη σε όλες της τις εκφάνσεις: επίμοχθη εργασία, επιστήμη, πολιτισμός.

Αυτό που αποπειράται με την παρούσα εργασία να δειχθεί και να καταγραφεί είναι η καταστροφή στον κάθε τόπο όπου υφίσταται ο πόλεμος μέσα από την εξαναγκασμένη μετατόπιση των ανθρώπινων πόρων στον γεωγραφικό χώρο. Προσεγγίζεται, δηλαδή, αυτό που μένει πίσω σαν τόπος – πατρίδα – πολιτισμός, (τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την εμπόλεμη ζώνη είναι σοκαριστικά και δεν αφήνουν περιθώρια μιας διαφορετικής αισθητικής) και η μεταφορά στον καινούργιο χώρο – πολιτισμό – στις χώρες όπου αναζητείται η νέα πατρίδα.

Οι ανθρώπινες ροές από το νότο στο βορρά με τις μετακινήσεις και την παραμονή τους (μόνιμη ή προσωρινή) σχηματίζουν στους τόπους απ’ όπου περνούν προσφυγικά μονοπάτια, δρόμους, λεωφόρους, αποτυπώνουν ανθρώπινες γεωγραφίες.

Η προσέγγιση που επιχειρείται επικεντρώνεται στα ίδια τα βιώματα του καλλιτέχνη από τη νέα ανθρώπινη ανθρωπογεωγραφία του πολέμου. Διαπραγματεύεται τη θέ(α)ση που αυτός παίρνει καταγράφοντας τα γεγονότα στον ιστορικό χρόνο με φόντο τον πολιτισμό που μένει πίσω και τον πολιτισμό που θα βρεθεί μπροστά, μέσα από πορτραίτα και την αποτύπωση χώρων, τόπων, πατρίδων στον καμβά.

Ο Νάσος Χαλκίδης ταξίδεψε στη Συρία για να καταγράψει τη φρίκη που ζούνε τα παιδιά του πολέμου και αφιέρωσε αυτήν την έκθεση στα 200.000 παιδιά του πολέμου που αγνοούνται εκ των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών 20.000 δολοφονήθηκαν για να αρπαγούν και να πωληθούν τα όργανά τους και άλλα 10.000 προωθήθηκαν για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 20 Φλεβάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μάρτη και λειτουργεί στον πρώτο όροφο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ