Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία...

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων Konstantinos Exclusive πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» χθες Σάββατο 9 του Δεκέμβρη. Οι καλλιτέχνες Σαβιολάκης Κώστας στη λύρα, Χριστοφορίδης Δημήτρης στο τραγούδι, Ξενιτίδης Χάρης στα πλήκτρα, Θεοδωρίδης Γιαννάκος στα ντραμς, Χινιτίδου Σοφία στο νταούλι, Μαυρίδης Γιώργος στο νταούλι και τα χορευτικά του Συλλόγου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ το κέφι δεν έλειψε στην αίθουσα ούτε στιγμή, από την πρώτη δοξαριά έως τα ξημερώματα καθώς στην πίστα επικρατούσε συνεχώς το αδιαχώρητο.  Τσιτιρίδης Γιάννης στο τραγούδι, Μπαϊραχτάρης Θωμάς στη λύρα, Ιακωβίδης Γιώργος στο κλαρίνο ενθουσίασαν το κοινό το οποίο προσέφερε το αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημά του καθ’ όλη τη διάρκεια της χοροεσπερίδας. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στην αίθουσα πλήθους νέων παιδιών που έδωσαν άλλο τόνο στην εκδήλωση με τον χορό και τον αυθορμητισμό τους.

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, επικεφαλής παρατάξεων, βουλευτή, προέδρων και διοικητικών συμβουλίων άλλων συλλόγων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», Κερογλίδου Θεοδώρα, είπε στην ομιλία της τα παρακάτω:

«Φίλοι και φίλες,

εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου “Παναγία Κρεμαστή”, του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου του Ευόσμου σας καλωσορίζω στο σημερινό μας ετήσιο χορό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε τον Απρίλη του 2016 την διοίκηση του Συλλόγου, προχώρησε σε μία σειρά δραστηριοτήτων προκειμένου να αναβαθμίσει την παρουσία του Συλλόγου όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο καθιστώντας τον πόλο έλξης για όσους, μικρούς και μεγάλους, θέλουν να ασχοληθούν με την ποντιακή παράδοση.

Ο Σύλλογός μας εμπλούτισε τις δραστηριότητές του και εκτός από τα χορευτικά τμήματα των παιδιών, της νεολαίας και των ενηλίκων, δημιούργησε τμήμα εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου το οποίο λειτούργησε με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στόχος του Συλλόγου μας είναι να δημιουργήσει μόνιμο τμήμα και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον Ένωση Ποντίων Εκπαιδευτικών και στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θέτοντας στη διάθεσή τους την αίθουσα του Συλλόγου για τα μαθήματα. Πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι τα μαθήματα πρέπει να γίνονται στους Ποντιακούς Συλλόγους και να συνδέονται με Ποντιακές χορωδίες και Ποντιακά θεατρικά ώστε η γλώσσα να καλλιεργείται και να γίνεται βίωμα, αφού μόνο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες μπορούμε να αναβιώσουμε και να σώσουμε την Ποντιακή διάλεκτο.

Η Ένωση Ποντίων Εκπαιδευτικών τον περασμένο μήνα  προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο σε μαθήματα εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου στον Εύοσμο τα οποία όμως γίνονται σε σχολείο και όχι στον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου. Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει τα μαθήματα εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς είτε μόνος του.

Προχωρήσαμε στη δημιουργία Παιδικής Ποντιακής Χορωδίας την οποία διευθύνει η καθηγήτρια Μουσικής Ξένια Κωνσταντινίδου απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος Ανώτερων θεωρητικών. Στα πλαίσια της χορωδιακής πράξης τα παιδιά διδάσκονται στοιχειώδεις παραμέτρους του μουσικού λεξιλογίου, την σωστή τεχνική παραγωγής ήχου, την τεχνική της αναπνοής.

Ο Σύλλογός μας από το 1ο εξάμηνο του 2017 έχει ξεκινήσει μία πρωτοποριακή μελέτη για την χρήση του Ποντιακού χορού ως αεροβικής άσκησης, έχοντας δημιουργήσει τμήμα αεροβικής γυμναστικής με Ποντιακούς χορούς. Την μελέτη διεξάγουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Σοφία Αμοιρίδου και Σταύρος Μουμουλίδης. Σκοπός του Συλλόγου και των καθηγητών που έχουν την ευθύνη του προγράμματος είναι να εκδοθεί ολοκληρωμένη μελέτη για αεροβική γυμναστική με Ποντιακούς χορούς.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου “Παναγία Κρεμαστή” σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο “ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ” και με τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα αναβιώσει φέτος στις 30 Δεκέμβρη για πρώτη φορά στον Εύοσμο τα «Μωμο΄ερι̤α», το έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ελλήνων του Πόντου, με την πεποίθηση ότι θα καθιερώσει την ετήσια αναβίωση του εθίμου στο Δήμο μας. Οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν το δρώμενο μετά της 11 το πρωί. Κατά τη διαδρομή παιδιά του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές θα διανέμουν φυλλάδιο στους περαστικούς που θα εξηγεί το δρώμενο των Μωμόγερων. Στην πλατεία που θα καταλήξουν οι Μωμόγεροι γύρω στις 15:00, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Ποντιακό γλέντι. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο δρώμενο των Μωμόγερων πρέπει να πάρουν μέρος στις πρόβες που θα γίνουν στον Σύλλογο στις 27, 28 και 29 Δεκέμβρη στις 20:00 η ώρα. Ο Σύλλογός μας από το νέο έτος θα λειτουργήσει και τμήμα Μωμόγερων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας προσδοκά στην βοήθεια σας προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια που έχει θέσει και σας καλεί να συμμετάσχετε στα τμήματά του.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στον ετήσιο χορό μας και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση και καλές γιορτές.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ