Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία...

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Για τη ζωή και το έργο του Αργεντινού κομμουνιστή επαναστάτη, που αποτέλεσε ηγετική μορφή της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα, μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει ομιλία του Τσε ως υπουργού Βιομηχανίας και με μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο επαναστάτη με το συγκρότημα «DUO LOSCAPOS».

Ο Αποστόλης Σκούφας παρουσίασε σύντομο βιογραφικό του Τσε, μίλησε για το πάθος του για την αλήθεια, το θάρρος του, την εργατικότητα, τη δυνατή θέληση και τη φιλομάθειά του. Και τόνισε: «Μπορεί οι δολοφόνοι των λαών, κάτω από μια σειρά ατυχών συγκυριών, να εξόντωσαν τη φυσική του παρουσία, όχι όμως και τις ιδέες του και το ανυπέρβλητο πρότυπό του. Αιώνιο σύμβολο της Κουβανικής Επανάστασης και των αγώνων των λαών για ένα καλύτερο αύριο, ο Τσε Γκεβάρα πέρασε στο πάνθεον των επαναστατών που αγωνίστηκαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για έναν κόσμο χωρίς “εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”».

Ο Νίκος Μόττας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα υπήρξε η προσωποποίηση του συνεπούς κομμουνιστή επαναστάτη διεθνιστή, του ανθρώπου που αντιλήφθηκε και εμπέδωσε το σοσιαλισμό, όχι ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας, αλλά ως βίωμα. (…) ο Τσε παραμένει σήμερα, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του, πιο ζωντανός και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Όχι μονάχα για το προσωπικό του παράδειγμα ως ολοκληρωμένου κομμουνιστή της συνείδησης και της πράξης. Αλλά και επειδή παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά όλα εκείνα που δημιούργησαν τον κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα».

Στη λιγότερο γνωστή πλευρά του Τσε, αυτή του βαθιά μορφωμένου μαρξιστή – λενινιστή και διορατικού επαναστάτη – κομουνιστή, αναφέρθηκε ο Νίκος Ζώκας. Όπως είπε, «παράλληλα με την καθημερινή μάχη για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, ως βαθιά συγκροτημένος μαρξιστής – λενινιστής, έδινε μεγάλη σημασία στη θεωρητική προετοιμασία και κατάρτιση, στη συστηματική και μεθοδική μελέτη της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού, την προσωπική του κατ’ αρχάς με την αυτομόρφωση, αλλά και όλων αυτών που οικοδομούν τη νέα κοινωνία. (…) Από τις θέσεις ευθύνης που του είχαν ανατεθεί μετά τη νίκη της επανάστασης, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επεξεργασία των πολιτικών κατευθύνσεων που αφορούσαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση».

Η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina τόνισε ότι «αυτός ο εξαιρετικός άνδρας, αυτό το παράδειγμα επαναστάτη, θα έχει για πάντα μαζί του την αγάπη του για τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του, αγάπη που του ανταποδίδουν οι άνθρωποι που τον δέχτηκαν σαν γιο τους και σαν να ήταν παιδί τους υπέφεραν από τη φυσική του απώλεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ