Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ποντιακά τραγουδούσα βαδίζοντας για το Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα!

05-10-2017

Με μεγάλη λύπη τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ μία πλειοδοσία κατηγοριών μερικών Ποντίων και κάποιων αυτοαποκαλούμενων Ποντιακών Μέσων Ενημέρωσης σε βάρος του Λένιν, του Στάλιν, των μπολσεβίκων τους, σε βάρος της σοσιαλιστικής επανάστασης και του κομμουνισμού! Ήλπιζα στα 100 χρόνια από την μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλαξε την ροή της ιστορίας να ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήλπιζα εκείνη η πανέμορφη κοπέλα με το κατακόκκινο φόρεμα, η Λαϊκή Εξουσία που πλανήθηκε πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη και κάθισε τελικά πάνω στην Τσαρική Ρωσία για να την μετατρέψει στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, στο πρώτο εργατικό κράτος της ιστορίας όπου έπαψε άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο, ήλπιζα εκείνη η κοπέλα να είχε απλώσει εκείνο το κατακόκκινο φουστάνι της σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ήρθανε όμως δύσκολες ημέρες! Την έδιωξαν εκείνην την κοπέλα! Την έδιωξαν εκείνα τα άγρια σκυλιά που τρώνε τις σάρκες του λαού! Όμως η κοπέλα δεν χάθηκε! Ξανάγινε φάντασμα και τώρα πλανιέται πάνω από ολόκληρο τον κόσμο!

Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε! Δυστυχώς όμως μας έλαχε από τα ξάγναντα να δούμε αυτές τις μαύρες ημέρες και να αναγκαστούν να περιμένουν λίγο παραπάνω τα τραπέζια της Ανάστασης! Αλλά από το να περιμένω λίγο παραπάνω να δω εκείνον τον μεγάλο χορό που θα σύρει πρώτη η Ελλάδα μαζί με τους αντάρτες της, μέχρι το να ακούω βρωμιές μέχρι εκείνην την ώρα πάει πολύ! Να μιλάνε στο όνομά μου επικαλούμενοι γενικώς κι αορίστως τον Ποντιακό Ελληνισμό και να σπιλώνουν εκείνην την πανέμορφη κοπέλα που τόσο ερωτευτήκαμε, την Λαϊκή Εξουσία, να σπιλώνουν όσους έδωσαν το είναι τους και την ζωή τους γι’ αυτήν, πάει πολύ! Οι Πόντιοι δεν είναι αντικομμουνιστές! Οι Πόντιοι δεν είναι φασίστες! Ίσα – ίσα! Χιλιάδες Πόντιοι έδωσαν την ζωή τους πολεμώντας κάτω από το κόκκινο λάβαρο με το σφυροδρέπανο, χιλιάδες Πόντιοι έγραψαν το όνομά τους με λαμπρά γράμματα στο βιβλίο των μαχών για την κοινωνία την χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την σοσιαλιστική κοινωνία!

Ήμουν σύνδεσμος του ΕΛΑΣ! Πιάστηκα με προδοσία μέσα στο χωριό! Με πρόδωσαν οι συνεργάτες των Γερμανών που μετά έγιναν πατριώτες και μιλούσαν για τα εγκλήματα των κομμουνιστών απανταχού της γης! Πολλά χρόνια μετά είδα μία γυναίκα να σταματά την κόρη μου μέσα στην λαϊκή αγορά και με κόμπους στην φωνή να της περιγράφει εκείνες τις στιγμές! Την θυμόμουν αυτήν την γυναίκα! Ήταν κοριτσάκι όταν μας πήραν και μας πήγαιναν! Έπαιζε μέσα στην αυλή του δημοτικού σχολείου! Την θυμάμαι την σκηνή! Με κοιτούσε μέσα στα μάτια τότε! Είκοσι τεσσάρων χρονών ήμουν, αυτή θα ήταν δώδεκα! Χρόνια μετά την άκουσα να λέει στην κόρη μου ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ! Δεν θα ξεχάσει γιατί καθώς με πήγαιναν μαζί με έξι συντρόφους μου, τραγουδούσα! Δεν μπορούσε να θυμηθεί τι τραγουδούσα γιατί δεν ήταν Πόντια και τραγουδούσα Ποντιακά! Τραγουδούσα Ποντιακά, ρεμπέτικα, Ευρωπαϊκά, έψαλα επίσης! Αλλά εκείνες τις τελευταίες στιγμές Ποντιακά ήθελα να τραγουδάω έτσι όπως τραγουδούσα στα γλέντια, έτσι όπως τραγουδούσα τότε από την μια άκρη του χωριού για να με ακούει ένα ανοιχτό παράθυρο στην άλλη άκρη του χωριού! Ποντιακά τραγουδούσα!

Όταν σταθήκαμε επτά κομμουνιστές απέναντι στο Γερμανικό Εκτελεστικό Απόσπασμα θυμήθηκα ότι πρέπει να σταματήσω το τραγούδι και να φωνάξω κάτι που θα τους τρομάξει! Οι Γερμανοί ήταν ήδη εκνευρισμένοι από το τραγούδι, αλλά δεν μου έφτανε μόνο αυτό! Ήθελα κάτι να τους τρομάξει πολύ! Αλλά τι μπορούσε να τους τρομάξει τόσο πολύ;! Τα Ποντιακά και τα Ελληνικά δεν θα τα καταλάβαιναν, όπως επίσης δεν θα καταλάβαιναν τα Ρώσικα και τα Τούρκικα! Δεν είχα πολύ ώρα να σκεφτώ και προσπαθούσα να θυμηθώ ταυτόχρονα κι όλα τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν θα ξανάβλεπα, προσπαθούσα να έχω μπροστά στα μάτια μου το πρόσωπο της κόρης μου! Λίγο πριν αστράψουν οι ναζιστικές κάνες ταράχτηκα! Ήμουν συγκλονισμένος γιατί βρήκα με τι έπρεπε να αλλάξω το τραγούδι για να τρομάξω τους Ναζί και τους συνεργάτες τους! Λίγο πριν αστράψουν οι ναζιστικές κάνες φώναξα «Ζήτω ο Στάλιν»! Από τα ξάγναντα πια έβλεπα τον τρόμο των Ναζί και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του Στάλιν.

Λίγο καιρό μετά, ήρθε να με συναντήσει στα ξάγναντα ο γαμπρός μου ο Παντελής, ταγματάρχης του ΕΛΑΣ και ακόμα πιο ύστερα ήρθε για παρέα μας ο κουνιάδος μου ο Χρηστάκης, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ! Αναφέρω μόνο τους Πόντιους της οικογένειάς μου που ήρθαν στα ξάγναντα για να περιμένουμε μαζί το μεγάλο τραπέζι της Ανάστασης γιατί αν έγραφα για όλους τους Πόντιους που στέκονται γύρω μου, αφού πρώτα υπέγραψαν με το αίμα τους το βιβλίο της νέας κοινωνίας της χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα χρειάζονταν χιλιάδες σελίδες!

Καθόμαστε εδώ στα ξάγναντα χιλιάδες Πόντιοι, αλλά όχι μόνο Πόντιοι! Έχει εδώ όλες τις Ελληνικές φυλές και όλες τις φυλές του κόσμου, όλους εκείνους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην σοσιαλιστική κοινωνία! Κάθεται ανάμεσά μας κι ο Λένιν κι ο Στάλιν και οι μπολσεβίκοι τους! Να τους αφήσουν ήσυχους τους μπολσεβίκους και να πάψουν να κάνουν αντικομμουνισμό στο όνομα του Ποντιακού Ελληνισμού! Εμείς, οι Πόντιοι που στεκόμαστε στα ξάγναντα είμαστε κομμουνιστές! Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι Πόντιοι είναι κομμουνιστές! Βλέπω σε μια σκοτεινή γωνιά Πόντιους που συνεργάστηκαν με τους φονιάδες του Τσάρου και των αστών, βλέπω Πόντιους που συνεργάστηκαν με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στην Σοβιετική Ένωση, βλέπω Πόντιους που συνεργάστηκαν με τους Ναζί. Αυτοί όμως δεν ήταν πολλοί! Ήταν λίγοι! Οι Πόντιοι δεν ήταν και δεν είναι αντικομμουνιστές, πολύ περισσότερο δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνουν φασίστες! Η πλειοψηφία των Ποντίων είναι προοδευτικοί γιατί ξέρουν τι θα πει προσφυγιά, ξέρουν τι θα πει ξεριζωμός, ξέρουν τι θα πει ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!

Να αφήσουν λοιπόν ήσυχους τους μπολσεβίκους και να πάψουν να κάνουν αντικομμουνισμό στο όνομα του Ποντιακού Ελληνισμού! Να μιλήσουν αν θέλουν εξ ονόματός τους και εξ ονόματος των προγόνων τους! Εμάς να μας αφήσουν ήσυχους! Εμείς δώσαμε την ζωή μας για τις κομμουνιστικές ιδέες και για την κομμουνιστική κοινωνία!

Πέτρος Τατ.

You must be logged in to post a comment Login