Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στους εργαζόμενους στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ

Κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στους εργαζόμενους στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης κάνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ για μαζική διεκδίκηση, οργάνωση και πάλη με ενωτικό πλαίσιο ενάντια σε όσους στερούν τα δικαιώματά μας, ενάντια σε αυτούς που βάζουν εμπόδια στη διεκδίκησή τους. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, κέρδη για τους μεγαλοκατασκευαστές, φτώχεια, φόροι και τσακισμένα δικαιώματα για τους εργάτες.

Κυβερνήσεις και μεγολοκατασκευαστές έχουν κάνει αμέτρητες φιέστες σε ένα έργο που πληρώνει πανάκριβα ο λαός. Κυβερνήσεις και μεγαλοκατασκευαστές με κάθε ευκαιρία κόβουν νέες κορδέλες στο έργο, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τους χαμηλούς μισθούς, τα εργατικά ατυχήματα, τα “ρεπό” με εργασία, για τη δουλεία ήλιο με ήλιο, για τις διατακτικές, τις απολύσεις, τα χαμένα ένσημα.

Τόσες κυβερνήσεις πέρασαν, αμέτρητες εργολαβίες, ακόμα και η επικεφαλής της κοινοπραξίας άλλαξε, η κατάσταση όμως για τους εργάτες χειροτερεύει. Μειώσεις στους μισθούς που ξεπερνούν το 45%, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας με τα 12ωρα να είναι πλέον συνήθεια και όλα αυτά με έναν μοναδικό σκοπό, την εκτέλεση του έργου με το μέγιστο δυνατό κέρδος για τους μεγαλοκατασκευαστές.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!!!

Η δύναμη του έργου είναι οι εργαζόμενοι του. Χωρίς τους εργαζομένους, τους επιστήμονες, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι μεγαλοκατασκευαστές ούτε καρφί δεν μπορούν να καρφώσουν. Σε έχουν ανάγκη γιατί χωρίς εσένα δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα. Από τη δύναμη σου κερδίζουν, από τη δύναμη σου χτίζονται τα πάντα στο έργο και εκμεταλλεύονται την εργασία σου για να έχουν κέρδος. Γι’ αυτό ρίχνουν το μεροκάματο, γι’ αυτό σε θέλουν με σκυμμένο κεφάλι χωρίς να αντιδράς, γι’ αυτό εντατικοποιούν την εργασία, δουλειά – σπίτι και ξανά δουλειά.

Κάνε πέρα όσους σε θέλουν στο περιθώριο!!!

Βάλε φρένο στις φωνές που σου λένε ότι χωρίς να οργανωθείς, χωρίς να κινητοποιηθείς, χωρίς να διεκδικήσεις θα βελτιωθεί η ζωή σου. Ό,τι έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι το κέρδισαν με θυσίες και αγώνα. Αγώνας και διεκδίκηση με ψηλά το κεφάλι και όχι αναμονή χωρίς δράση περιμένοντας “το μάνα εξ’ ουρανού”.

Κάνε στην άκρη μεσσίες που επιδιώκουν την “ηρεμία στο έργο”, που θέλουν να μην κουνιέται φύλλο από τους εργαζόμενους. Κάνε πέρα αυτούς που συνδέουν την παραγωγικότητα της εργασίας με bonus, δηλαδή ό,τι ακριβώς λένε κυβέρνηση, βιομήχανοι και οι μεγαλοκατασκευαστές. Κάνε πέρα αυτούς που σου τάζουν θέσεις εργασίας στο υπάρχον έργο και στις επεκτάσεις του, λες και είναι διευθυντές προσωπικού ή επίδοξοι “Μαυρογιαλούροι”.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου, οργάνωσε την πάλη στο χώρο δουλειάς, πάλεψε μαζί με το συνδικάτο σου, το συνδικάτο οικοδόμων!!!

Το συνδικάτο οικοδόμων σε καλεί να διεκδικήσεις μαζί με όλους του εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου των κατασκευών πλαίσιο πάλης για την ανακούφιση των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των απωλειών που επέβαλαν την περίοδο της κρίσης, για διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κάνε εστία αντίστασης κάθε εργοτάξιο, κάθε σκάμμα, συζήτησε, πάλεψε το πλαίσιο πάλης του συνδικάτου οικοδόμων, διεκδίκησε:

  • Υπογραφή ΣΣΕ στο έργο, ενάντια σε κάθε ατομική σύμβαση και εκβιασμό. Αυξήσεις στα μεροκάματα και όχι μπόνους όποτε και σε όποιους θέλει η εταιρία. Το έργο είναι δημοπρατημένο με τη συλλογική σύμβαση των οικοδόμων του 2009, σκέψου πόσα κερδίζουν καθημερινά με τη δουλειά σου.
  • Σταθερή εργασία με αυξήσεις στα μεροκάματα, σταθερό ωράριο εργασίας8ωρο, 5θήμερο, χωρίς εκβιασμούς για εργασία το Σάββατο που δηλώνεται ρεπό. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ, καμία κατάργηση τριετιών.
  • Υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ σε εξάωρο/ πενθήμερο/ τριαντάωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του έργου, κατάργηση των εργολαβιών και ελαστικών σχέσεων εργασίας (10ωρα, 12ωρα) με νέες προσλήψεις άμεσα στο έργο για την ικανοποίηση των αναγκώνΠλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Καμία καθυστέρηση στις πληρωμές, καμία πληρωμή με διατακτικές επιταγές, κανένα ένσημο χαμένο,κανένας εκβιασμός για την αποδοχή τους.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Τέρμα στην τρομοκρατία, τέρμα στα ανύπαρκτα μέτρα, τέλος στην απόκρυψη ατυχημάτων. Δεν θέλουμε άλλο αίμα στο έργο.
  • Έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων, προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν!!!!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους να οργανώνουν την πάλη τους στο έργο. Έχουμε πείρα, έχουμε οδηγό τις κατακτήσεις και τους αγώνες του κλάδου των Κατασκευών. Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στην καρδιά της κρίσης, στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, με αυξήσεις που έφταναν το 15%, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οργανώσου στο Συνδικάτο Οικοδόμων, πάλεψε μαζί τους συναδέλφους σου, έλα στο κοινό μας σπίτι, το συνδικάτο!!!!

Η οργανωμένη πάλη είναι το όπλο μας, η δύναμή μας. Κυβέρνηση και αφεντικά φοβούνται την οργανωμένη δράση των εργατών, γι’ αυτό ψηφίζουν νόμο που βάζει περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, φοβούνται την οργανωμένη δράση των εργατών, γι’ αυτό νομοθετούν νέο συνδικαλιστικό νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα των σωματείων μας.

Ένωσε τη φωνή σου με το συνδικάτο σου, δώσε δύναμη στη φωνή σου!!!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή – Ολύμπου) είναι ανοιχτό κάθε απόγευμα από τις 18.00-21.00. Τηλ επικοινωνίας: 2310529906 – 6978339896

Κάθε Τρίτη στις 7:30 μέρα ενημέρωσης εργαζομένων στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ για ασφαλιστικά, μισθολογικά θέματα, για τις συνθήκες εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ