Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έτρεξε από τους πρώτους να εφαρμόσει την...

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έτρεξε από τους πρώτους να εφαρμόσει την “αξιολόγηση”»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιολόγηση όπου κατηγορεί την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης γιατί έσπευσε από τους πρώτους να εφαρμόσει την «αξιολόγηση».  Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλει και την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης που κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση της διοίκησης και δεν αντιδράει στην «αξιολόγηση». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι η παρακάτω:

“Συνάδελφοι –ισσες,

Στις 20 Σεπτέμβρη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη ΝΔ νέα αντιδραστική τροπολογία για την «αξιολόγηση» των εργαζομένων. Η νέα αυτή τροπολογία καλεί τους προϊστάμενους να προχωρήσουν στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων ανεξάρτητα από το εάν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει και παραδώσει σε αυτούς το ατομικό τους φύλλο «αξιολόγησης». Αν δεν το πράξουν (καταληκτική ημερομηνία είναι η 23η Οκτώβρη), η ποινή- τιμωρία τους είναι ότι θα στερηθούν το δικαίωμα να κριθούν ξανά ως προϊστάμενοι και θα χάσουν το επίδομα που συνδέεται με αυτές τις θέσεις. Με αυτούς τους εκβιασμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να σπάσει την αποχή των εργαζομένων από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», που γενικά στους δήμους και το δημόσιο αγγίζει το 90%.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Λίγοι συνάδελφοι απέχουν από τη διαδικασία της «αξιολόγησης». Η διοίκηση του Δ. Θεσ/νίκης έτρεξε από τους πρώτους να εφαρμόσει την «αξιολόγηση», κάποιες εβδομάδες πριν προκηρυχθεί η αποχή από ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες. Πίσω από αυτό προσπαθεί να κρυφτεί η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ, οι «μεγάλες» παρατάξεις «Δύναμη Ενότητας» (στήριζαν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ) και ΑΔΗΚ (από ΔΑΚΕ έως ΜΕΤΑ). Οι παρατάξεις αυτές, παρά τα μεγάλα λόγια, δεν έκαναν το παραμικρό για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την αποχή, παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν και από το σωματείο. Κυνικά ομολόγησαν («Δύναμη Ενότητας») ότι «βοήθησαν» να «αξιολογηθούν» συνάδελφοι από τις θέσεις που έχουν (επόπτες καθαριότητας). Όταν τους είπαμε ότι ούτε καν τα δικά τους φύλλα «αξιολόγησης» κατέθεσαν στο σωματείο, η απάντηση από μέλος της ΑΔΗΚ ήταν:«θέλουμε να κριθούμε για προϊστάμενοι και χρειάζεται η ατομική αξιολόγησή μας». Πολλοί «αξιολογητές» προϊστάμενοι- διευθυντές συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια αυτών των παρατάξεων.

Αυτές οι παρατάξεις συμφωνούν με την «αξιολόγηση» των εργαζομένων. Κάποιοι ζητούν μια «καλύτερη αξιολόγηση» λέγοντας ότι έπρεπε πρώτα να προηγηθεί «αξιολόγηση των υπηρεσιών» και εφαρμογή της «στοχοθεσίας». Λες και όλα αυτά- «αξιολόγηση» εργαζομένων και υπηρεσιών, «στοχοθεσία», «περιγράμματα θέσης»- δεν οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κατάργηση υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών, απολύσεις εργαζομένων. Για να πετύχουν τα παραπάνω, κυβέρνηση, ΝΔ και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν λυσσάξει να επιβάλουν την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ, με τις όποιες δυνάμεις έχει, προσπάθησε να ενημερώσει τους συναδέλφους, κάλεσε και καλεί σε συμμετοχή στην αποχή.

Για άλλη μια φορά, καλούμε όλους τους συναδέλφους να εφαρμόσουν την απόφαση που υπάρχει και να ζητήσουν από το γραφείο προσωπικού το ατομικό τους φύλλο «αξιολόγησης». Το φύλλο, επειδή είναι συμπληρωμένο από τους «αξιολογητές», σκίζεται μπροστά στον συνάδελφο. Έπειτα, να δηλώσουν συμμετοχή στην αποχή από τη διαδικασία «αξιολόγησης» στα γραφεία του ΣΕΔΘ. Κάποιοι συνάδελφοι ήδη το έχουν κάνει».”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ