Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

23-09-2017

– Θα πάμε σήμερα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»;!

– Γιατί;! Θέλει ρώτημα;!

– Ξέρεις ποιος θα τραγουδήσει;!

– Δεν ξέρω απλά ποιος θα τραγουδήσει! Ξέρω και ποιος θα με υποδεχτεί στις πύλες και ποιον θα δω στους διαδρόμους και στα περίπτερα του φεστιβάλ και ποιος θα μου χαμογελάσει και ποιος θα κάνει την κεντρική ομιλία και ποιος θα απαγγείλει! Όλα τα ξέρω! Αλλά στο φεστιβάλ της ΚΝΕ πηγαίνουμε πρώτα απ’ όλα για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, για να πάψει άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο!

Περίεργη απάντηση! Αυτός συνήθως χρόνια ολόκληρα διακινεί το πρόγραμμα και τις κάρτες του φεστιβάλ και ποτέ δεν απαντάει έτσι! Η απάντησή του πάντα είναι «διάβασε το πρόγραμμα γιατί δεν θυμάμαι»! Κι αν καμιά φορά στα τόσα χρόνια σου απαντούσε έπρεπε να κοιτάξεις το πρόγραμμα γιατί σίγουρα μπέρδευε τις ημέρες και καμιά φορά μπέρδευε ακόμα και τα χρόνια! Πέρυσι μου απάντησε ότι στο φεστιβάλ θα είναι ο Μητροπάνος και φέτος μετά από τόσα χρόνια δηλώνει ότι ξέρει αναλυτικά το πρόγραμμα!

– Θέλεις να πάμε περπατώντας την τελευταία ημέρα στο φεστιβάλ, με ρώτησε!

– Θέλω, απάντησα αφού καιρό τώρα κάθε ημέρα νομίζω ότι θα μου πει κάτι για εμάς και κάθε ημέρα άλλα λέει! Ίσως, σκέφτηκα, τέσσερις ώρες περπάτημα να αποφασίσει να μου μιλήσει!

Μπαίνουμε νωρίς στο δρόμο για να πάμε στις εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»! Περνάει πολλή ώρα χωρίς να μου μιλήσει! Δεν σπάω τη σιωπή καθώς σκέφτομαι ότι ψάχνει τον τρόπο που θα μου μιλήσει για εμάς τους δυο μετά από τόσα χρόνια φιλίας! Περνάει πολλή ώρα! Δεν μπορώ να περιμένω άλλο! Αυτή η σιωπή πλέον με ταράζει!

– Ξέρεις ποιος θα τραγουδήσει σήμερα στο φεστιβάλ, τον ρωτώ!

– Ξέρω, μου απαντά αφηρημένος!

– Ποιος, επιμένω!

– Ο Λοΐζος, μου απαντά!

– Η συναυλία θα είναι αφιερωμένη στον Λοΐζο! Ποιος θα τραγουδήσει σε ρώτησα!

– Ο Λοΐζος θα τραγουδήσει μου απαντά!

Σκέφτομαι ότι ζω τα περσινά που θα τραγουδούσε ο Μητροπάνος!

– Και ποιος θα μιλήσει;! Ο Άρης;!

– Ο Κουτσούμπας θα μιλήσει!

Πάλι μπερδεύει το παρόν με το παρελθόν! Σταματώ να μιλώ πάλι για αρκετή ώρα και περπατάμε αμίλητοι ώσπου αποφασίζω να ξανασπάσω την σιωπή! Δεν προλαβαίνω γιατί καθώς ανοίγω το στόμα μου ακούω την φωνή του!

– Στην πύλη του φεστιβάλ θα μας υποδεχτούν…

Κάνει κόμπο στην φωνή του! Θα μας υποδεχτούν στην πύλη;! Τι λέει τώρα;!

– Για τους νεολαίους που θα μας υποδεχτούν στην πύλη μιλάω!

– Ξέρεις ποιοι θα είναι σήμερα στην πύλη, τον ρωτάω!

– Τους ξέρω! Χρόνια ολόκληρα τους βρίσκω πάντα στη θέση τους! Ο Αυγέρης, ο Κιοκμενίδης, ο Φολτόπουλος θα είναι στην πύλη!

Τα έχω ξανακούσει αυτά τα ονόματα! Τα ξέρω! Ίσως στις παρέες του να είχαμε καθίσει μαζί! Ίσως να τύχαμε μαζί τους σε κάποια πορεία, σε κάποια περιφρούρηση, σε κάποιο φεστιβάλ, σε κάποια εκδήλωση, σε κάποιο γλέντι! Ίσως είναι μουσικοί! Τα ξέρω αυτά τα ονόματα! Τα έχω ξανακούσει! Ξαναμιλάει και διακόπτει την προσπάθειά μου να θυμηθώ!

– Παραπέρα στα περίπτερα, στους διαδρόμους θα χαιρετήσουμε την Γκίνη, τον Μπάτση, τον Χαλκίδη, τον Καλούμενο, την Ηλέκτρα, τον Σουκατζίδη, τον Αργυριάδη… Σήμερα στην νεανική σκηνή θα απαγγείλει ο Σοστίρ και στην λαϊκή σκηνή θα απαγγείλει ο Δήμος Τανάλιας!

Πάλι με μπέρδεψε! Ο Χαλκίδης, η Ηλέκτρα, ο Σουκατζίδης είναι από άλλη εποχή! Αλλά και τα άλλα ονόματα τα έχω ξανακούσει! Και αυτοί οι ποιητές που θα απαγγείλουν;! Νομίζω ότι έχω ξανακούσει τα ονόματά τους αλλά από το παρελθόν, από το παρόν, από το μέλλον;! Δεν μπορώ να θυμηθώ!

– Ευτυχώς, του λέω, που θα μιλήσει ο Κουτσούμπας κι όχι ο Άρης, γιατί αν μου έλεγες ότι θα μιλήσει ο Άρης θα είχαμε πρόβλημα!

– Ο Κουτσούμπας θα μιλήσει!

– Πάλι καλά!

– Ο Άρης και ο Μπελογιάννης θα στέκονται δίπλα του!

Τώρα πια είμαι σίγουρη ότι θα τραγουδήσει ο Λοΐζος!

– Μετά την ομιλία, θα ακούσουμε τον Λοΐζο, τον ρωτάω.

– Ανάλογα τι θα θέλουν οι υπόλοιποι!

Για ποιους υπόλοιπους μιλάει! Προφανώς έχει κανονίσει να έχουμε παρέα και δεν μου το είπε! Κοντεύουμε να φτάσουμε στις πύλες του φεστιβάλ! Δεν πρόκειται να μου μιλήσει για εμάς τους δυο ούτε σήμερα! Δυο βήματα απέμειναν για την πύλη και στο φεστιβάλ θα κάτσουμε με παρέα! Είχα μια κρυφή ελπίδα για σήμερα μα φαίνεται πως ήταν μάταια! Ίσως πρέπει να του μιλήσω πρώτη εγώ.

Αφού γυρίσαμε για μία ακόμη ημέρα όλους τους χώρους του φεστιβάλ καταλήξαμε νωρίς στην κεντρική σκηνή! Παίρνει και φτιάχνει ένα τραπέζι σιδηρόδρομο για παραπάνω από τριάντα άτομα!

– Δεν θα είμαστε απλή παρέα, σκέφτομαι! Θα είμαστε τεράστια παρέα! Πάει η ερωτική εξομολόγηση και για σήμερα!

Αρχίζουν να έρχονται σύντροφοι και φίλοι! Κάθονται μαζί μας! Τους περισσότερους τους ξέρω! Μαζεύτηκαν πολλοί! Καταλαβαίνω από τις κουβέντες ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση! Πιάσαμε ένα τεράστιο τραπέζι και καθόταν όποιος φίλος περνούσε! Κάποιες καρέκλες μένουν κενές ενώ εκείνος συνέχεια ανησυχεί ότι οι καρέκλες τελικά δεν θα μας φτάσουν! Αγανακτώ!

– Επιτέλους ποιοι άλλοι είναι να έρθουν και δεν θα μας φτάσουν οι καρέκλες;!

– Ο παππούς του ο Πέτρος, ο θείος του ο Χρηστάκης, η θεία του η Συμέλα, ο θείος του ο Παντελής, η γιαγιά του η Σόνι, ακούγεται η φωνή του Λεό! Έρχονται πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις!

Γίνεται παύση στο τραπέζι! Κανένας δεν μιλάει! Εκείνος σπάει τη σιωπή!

– Και μια καρέκλα για τον μπάρμπα Βασίλη! Τόσα χρόνια μ’ εκείνον κρατούσαμε τα τραπέζια στις εκδηλώσεις! Θα έρθει και φέτος μαζί με τους άλλους, παρ’ όλο που έχει να κάνει μεγάλο ταξίδι για να φτάσει ως εδώ!

Ανάμεσα στα νεύρα μου που έχουν τεντωθεί από την σκέψη ότι και σήμερα δεν θα μου μιλήσει ότι και σήμερα ούτε εγώ θα μπορέσω να του μιλήσω, μια αναλαμπή έρχεται στον μυαλό μου!

– Ποιος παππούς του Πέτρος θα έρθει σήμερα εδώ;! Τον παππού του τον Πέτρο τον εκτέλεσαν όταν ήταν είκοσι τεσσάρων χρονών…

Σιωπή γύρω… Ένας νεολαίος πολύ ευγενικά ρωτάει αν μπορεί να πάρει δυο καρέκλες! Κανένας δεν μιλάει! Είναι όλοι συγκινημένοι!

– Περιμένουμε κόσμο από μακριά, απαντώ εγώ στον νεολαίο!

Ο νεολαίος χαιρετά ευγενικά και απομακρύνεται ενώ εκείνος με αγκαλιάζει και με φιλά στο μάγουλο καθώς η συναυλία ξεκινά!

Ταϋγέτη

You must be logged in to post a comment Login