Socialize

Socialize

Pages

asd

Socials

Reunion 165x265

Απεργίες και διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους συμμετείχαν χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη Γαλλία, όπως και διαδηλώσεις σε πάνω από 150 πόλεις της χώρας, ζητώντας την απόσυρση των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι υπηρετεί κι αυτή τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, σε …πείσμα όσων μιλούσαν περί «αλλαγής» όταν έβγαινε τον περασμένο Μάη. Σε κλάδους όπως οι Μεταφορές η συμμετοχή στην απεργία ήταν αρκετά καλή, με αποτέλεσμα ακόμα και αστικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι στη Νίκαια δεν κυκλοφόρησαν καθόλου λεωφορείο και τραμ, όπως και στην περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ-ντε-Φρανς). Επίσης, δεν έγιναν τα δρομολόγια που διασχίζουν τη θάλασσα της Μάγχης. Μόνο στο Παρίσι, διαδήλωσαν – σύμφωνα με τους διαδηλωτές – πάνω από 60.000 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Μασσαλία

Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Μασσαλία, όπου συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μεταφέροντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης αλλά και του αγωνιστικού συντονισμού των εργαζομένων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όποιο κι αν είναι το επίθετο που μπαίνει μπροστά τους για να κρύψει το ταξικό τους πρόσημο, «αριστερές», «μεταρρυθμιστικές», «εναλλακτικές».

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου της Μασσαλίας απεύθυνε χαιρετισμό εκ’μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Αλέκος Περράκης. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε συναντήσεις με το Συνδικάτο των Λιμενεργατών, με εργαζόμενους του Νότιου Τομέα Μασσαλίας καθώς και με το Συνδικάτο των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν – Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση, με τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο να διαμηνύει προ ημερών ότι δεν θα υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε», με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ να υποστηρίζει ότι «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στο δρόμο και στη διαδήλωση». Επιπλέον, να σημειωθεί ότι σε πόλεις όπως το Παρίσι, τους διαδηλωτές «περιποιήθηκαν» δυνάμεις καταστολής που έκαναν χρήση δακρυγόνων, αξιοποιώντας φυσικά και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η υποκρισία της ηγεσίας της CGT, που ενώ τον Ιούνη έσπευσε να στρογγυλοκαθίσει στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τα μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να σερβίρει, βγήκε χτες να μιλήσει για «πολύ ισχυρή» πρεμιέρα που «προαναγγέλλεται επιτυχής». Άλλωστε, όπως δήλωναν προ ημερών στελέχη της CGT, στόχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι να προετοιμαστεί και για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σύντομα για τα επόμενα «πακέτα» αντιλαϊκών διατάξεων, για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα κοινωνικά επιδόματα κ.τ.λ. Στις 24 Σεπτέμβρη θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

You must be logged in to post a comment Login