Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜετά τον δεκαπενταύγουστο η έναρξη των μετρήσεων για τη δυσοσμία

Μετά τον δεκαπενταύγουστο η έναρξη των μετρήσεων για τη δυσοσμία

Μετά τον δεκαπεντάγουστο αναμένεται η έναρξη των συστηματικών μετρήσεων για τη  δυσοσμία που θα διενεργήσει  το  εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκας, του  Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρου Σούλα και εκπρόσωπων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ ξεκινούν οι συστηματικές μετρήσεις που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των χημικών ενώσεων που προκαλούν τη δυσοσμία και εν συνεχεία στη διαπίστωση της πηγής της ρύπανσης.
“Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έχουμε ταχθεί σε αυτόν τον στόχο και θα τον πετύχουμε” τόνισε ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνοντας  ότι  πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική και σε βάθος προσπάθεια να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πηγές του φαινομένου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε.Θ. κ. Βούλα Πατουλίδου, τόνισε πως όλοι μαζί έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να βρεθεί η πηγή της δυσοσμίας και να αποδοθούν οι μέγιστες ποινές σε αυτούς που την προκαλούν.
Οι μετρήσεις που θα διενεργηθούν από την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου  ρύπανσης του Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθούν   με το ειδικό όργανο μετρήσεων που δώρησαν τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ. Ήδη η ομάδα – σύμφωνα με την  καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνη Σαμαρά –  έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις, ενώ μετά τη διενέργεια των δοκιμαστικών μετρήσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο  συστηματικές μετρήσεις σε τρία σημεία στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Οι ενώσεις που θα στοχεύσουμε είναι 50 στον αριθμό. Θα προσδιορίσουμε το χημικό προφίλ της δυσοσμίας στις τρεις αυτές θέσεις και ανάλογα με το χημικό αυτό προφίλ θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και την πηγή της δυσοσμίας» τόνισε η κ. Σαμαρά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας επανέλαβε ότι εκσυγχρονίζεται ο σταθμός μέτρησης του Κορδελιού ώστε να μετρά και ενώσεις μεθανίου,  ενώ ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια που αποτελεί το προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα αποδώσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Κινητοποίηση για το περιβάλλον πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο παλιό δημαρχείου του Κορδελιού η ανεξάρτητη κίνηση κατοίκων Κορδελιού – Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα».
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ