Ανεστάλη η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ

0
11
TEST

Αναστολή της επίσχεσης εργασίας ανακοίνωσε χτες η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), μετά από δεσμεύσεις που έλαβε για καταβολή των δεδουλευμένων Μάρτη, Απρίλη και του δώρου Πάσχα. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αναμένει να εισπράξει το ποσό της διαιτησίας που κέρδισε ο Οργανισμός και την προεκταμίευση της επιχορήγησης για τον Ιούνη, προκειμένου να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ζητά να ξεκινήσει συζήτηση με υπουργείο και ΟΑΣΘ «για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών», καλλιεργώντας κλίμα συναίνεσης των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ και τη σημερινή άθλια για τους εργαζόμενους κατάσταση με ένα άλλο εταιρικό σχήμα, που λανσάρεται ως «κρατική επιχείρηση» και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με δηλώσεις του τύπου «έχουμε δώσει δείγματα γραφής και έχουμε δεχθεί μειώσεις», ή «οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόβλημα να ισχύσει η μετενέργεια», και άλλα παρόμοια, προετοιμάζει το έδαφος για τα όσα θα ακολουθήσουν. Την ίδια ώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και την Περιφέρεια να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να επεξεργαστούν όλοι μαζί, από κοινού με τους φορείς της πόλης, έναν «σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης», καθώς εκτιμά ότι τα προβλήματα του Οργανισμού δεν φαίνεται να επιλύονται.

Στο μεταξύ, με σαφή διαχωρισμό από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοσίας και δημάρχων, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης εξέφρασε τις προηγούμενες μέρες τη συμπαράστασή της στην απεργία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλώντας σε αγώνα για Μέσα Μεταφοράς που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το σχέδιο της κυβέρνησης για «κρατικό» ΟΑΣΘ που θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, «θα συνοδευτεί, από τη μία, με νέα μείωση μισθών για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, εντατικοποίηση της εργασίας, επέκταση των ελαστικών ωραρίων, αλλά και απολύσεις και, από την άλλη, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για το επιβατικό κοινό. Είναι κοινός ο αγώνας για τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις εργασιακές σχέσεις, για προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό. Για φθηνό εισιτήριο για όλο το λαό και δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών».

Με την ίδια ανακοίνωση, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ζητούσε να σηκώσουν οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές το βάρος από το κόστος της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τις δουλειές τους, τις μέρες που η πόλη ήταν χωρίς αστική συγκοινωνία.