Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤραγικές θα είναι οι συνέπειες από τα σχέδια της κυβέρνησης για τον...

Τραγικές θα είναι οι συνέπειες από τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΑΣΘ

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ επαγγέλλεται ότι θα φέρει την “αλλαγή” προς καλύτερες μέρες για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά δεν δίνει καμία λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών. Στην ουσία μιλάμε για αντικατάσταση του ιδιωτικού, μετοχικού ΟΑΣΘ με μία, μόνο κατ’ όνομα “κρατική”, ανώνυμη εταιρία, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας. Επιδιώκεται να λειτουργεί στα πρότυπα των συγκοινωνιών της Αθήνας. Λέει η κυβέρνηση: “Ο ΟΑΣΘ γίνεται δημόσιος φορέας”. Να θυμίσουμε ότι στις συγκοινωνίες της Αθήνας ο “δημόσιος φορέας” είναι αυτός που μείωσε τους μισθούς κατά 50%. Ο “δημόσιος φορέας” είναι αυτός που δεν προσλαμβάνει οδηγούς, δεν προσλαμβάνει τεχνίτες και που διέλυσε τις αστικές συγκοινωνίες.

Για τους εργαζόμενους τα αποτελέσματα από το σχέδιο που προτείνεται αναμένεται να είναι τραγικά. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε. Ετοιμάζεται νέα μείωση μισθών και δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, επέκταση των εργολαβικών έναντι των μόνιμων υπαλλήλων, επέκταση των ελαστικών ωραρίων, απολύσεις κλπ.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα της πόλης καλούνται το επόμενο διάστημα να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους αφού το κόστος μετακίνησης θα αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η φορολογία, μειώνονται οι κοινωνικές  δαπάνες για την Υγεία, για τα φάρμακα, για την Παιδεία, για τη μόρφωση των παιδιών, για την Πρόνοια, για μια σειρά άλλες κοινωνικές παροχές που επίσης υπήρχαν από κατακτήσεις και αγώνες βαμμένους με το αίμα των εργατών, των εργαζομένων, του κινήματος στη χώρα μας. Δίνουν μόνο φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους, για να υποφέρουν οι μικροί.

Κερδισμένοι επιδιώκουν να βγουν δήμοι και περιφέρεια που εδώ και καιρό έχουν το μάτι τους στραμμένο στην εμπλοκή τους στο συγκοινωνιακό τοπίο. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η στάση τους το προηγούμενο διάστημα που από κοινού καλούσαν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Είναι οι ίδιοι που έχουν εμπορευματοποιήσει κάθε υπηρεσία του δήμου και της Περιφέρειας.

Η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από τη μια και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την οικονομική κρίση στους εργαζόμενους και το λαό από την άλλη, είναι αυτά που συνθλίβουν τη σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για φτηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες, όπου θα εργάζονται εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, συνολικά των εργατών σε όλους τους κλάδους και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων ενάντια σε αυτούς που κάνουν μαύρη τη ζωή του λαού. Η αύξηση των φόρων, οι μειώσεις των μισθών, η απληρωσιά, οι απολύσεις γίνονται για τη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό χρειάζεται αγώνας ενάντια σε αυτά τα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα υπηρετούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ