Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΚαινοτόμο αθλητικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αρχαία παιχνίδια

Καινοτόμο αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αρχαία παιχνίδια

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αθλητισμού & Πολιτισμού και του Τμήματος Αθλητικής Ανάπτυξης, υλοποιεί για πρώτη φορά το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ & ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ».

Πυλώνες και στόχοι του προγράμματος είναι η γνώση και η γνωριμία των μαθητών
α) με τα παιχνίδια,
β) με τον τρόπο ζωής των παιδιών στην αρχαιότητα,
γ) η εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο,
δ) η σύγκριση με τα σύγχρονα παιχνίδια,
ε) η παρατήρηση και η καταγραφή ομοιοτήτων και διαφορών και
δ) η ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων τους.

Το καινοτόμο αυτό αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 8-12 ετών.

«…το παιχνίδι είναι παιδεία, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι επειδή τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν τον κόσμο, είναι μια χρυσή ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και την ιστορία της πατρίδας τους. Στόχος μας είναι αυτό το καινοτόμο εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα να εφαρμοσθεί στα Σχολεία του Δήμου μας και στη συνέχεια να επεκταθεί σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας.

Το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα « ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ & ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ» προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγκαλιάσθηκε από τους μαθητές της Δ1 Τάξης του 5ουΔημοτικού Σχολείου Ευόσμου οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά χθες στην εφαρμογή του προγράμματος η οποία διήρκησε 2,5 ώρες στην αίθουσα Γυμναστικής του Κλειστού Γυμναστηρίου ο ΔΑΚ Ευόσμου.

Πριν από την έναρξη του προγράμματος, προηγήθηκε ενημέρωση των μαθητών διαρκείας 30 λεπτών με φωτογραφίες και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, για την ιστορία και την εξέλιξη του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και την κατηγοριοποίησή τους με αντικείμενα, ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική εξάσκηση των μαθητών στον αγωνιστικό χώρο με τη διεξαγωγή ατομικών παιγνιδιών όπως ο στρόβιλος, η κρικηλασία, το αστραγαλίζειν, η πεντόλιθα, η λυνξ αλλά  και ομαδικών παιχνιδιών όπως η αμπάριζα, η χάλκη μύια- η τυφλόμυγα, η κολλαβίζειν, η αποδράσκινδα- το κρυφτό, η ακινητίδα- τα αγαλματάκια, ο αγκωλιασμός- το κουτσό, η διευλκυστίνδα- η σκαπέρδα, εις ώμιλλαν και η απόρραξις.

Στο τέλος δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή παιχνιδιών με υλικά όπως πλαστελίνη, χαρτόνια, κλωστές και η αποτύπωση των εντυπώσεων τους σε λεύκωμα.

«Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι τα παιδιά μας, να γνωρίσουν τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια και μέσα από ένα περιβάλλον ψυχαγωγίας, όπου θα ενθαρρύνεται η προσπάθεια τους, η συμμετοχή τους, η ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθε , να τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα παιγνίδια και να μάθουν μέσα από αυτά τον τρόπο ζωής των παιδιών στην α αρχαιότητα. Γνώσεις απαραίτητες που πρέπει να πάρουν τα παιδιά ως εφόδια όχι μόνο για τη ζωή τους αλλά κυρίως για την Ελληνική Ιστορική τους ταυτότητα» δήλωσε ο ΑντιδήμαρχοςΔιοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Χατζηβρέττας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ