Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤίτλοι τέλους στον 6ο Διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας "θάλασσες.."

Τίτλοι τέλους στον 6ο Διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας “θάλασσες..”

Ογδόντα ποιητές και τριάντα  φωτογράφοι απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, συμμετείχαν με 320 ποιήματα και 140 φωτογραφίες στον 6ο Διαγωνισμό Ποίησης και Φωτογραφίας, ο οποίος αποτελεί τον κορυφαίο πολιτισμικό θεσμό του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Με θέμα τις «ΘΑΛΑΣΣΕΣ..» που αποτελούν το αρχέγονο σύμβολο εικόνων, αισθημάτων, ονείρων, σκέψεων και προσδοκιών, ο διαγωνισμός αυτός υπήρξε για 6η συνεχή χρονιά, το κίνητρο για την προβολή της σύγχρονης ποιητικής και φωτογραφικής έκφρασης καθώς και το βήμα  για την ανάδειξη των νέων δημιουργών – ποιητών και καλλιτεχνών – φωτογράφων.

Φορέας υλοποίησης του Διαγωνισμού είναι το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο παρότρυνε  τους νέους δημιουργούς… είτε μέσα από την λόγια-  ποιητική πνευματική υπόσταση, είτε μέσα από την πραγματική φωτογραφική διάσταση της θεματικής  « ΘΑΛΑΣΣΕΣ..», να αποτυπώσουν τα συναισθήματα, να εκφράσουν τις προσδοκίες, να αναπτύξουν τα όνειρα, να περιγράψουν τις ελπίδες , να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις, να ξετυλίξουν το ταλέντο και τη φαντασία τους, στο χαρτί και στο φωτογραφικό φακό.

Οι «τίτλοι τέλους» του κορυφαίου αυτού θεσμού θα γραφούν την Κυριακή 2 Απριλίου στις 21.00

Σημείο συνάντησης και απάγκιο λιμάνι των σύγχρονων δημιουργών που μέσα από τις δικιές τους «ΘΑΛΑΣΣΕΣ..» θα είναι και φέτος το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ( Μ. Αλεξάνδρου 57)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει η απονομή των βραβείων, των επαίνων και των διακρίσεων των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Διακρίσεων του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δυο Εργαστήρια:

§         Για τη Φωτογραφία: Τέχνη ή Τεχνική; Μια προσέγγιση στις βασικές αρχές της Φωτογραφίας. Θα εισηγηθούν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Φωτογραφίας του 6ου Διαγωνισμού: Χάρης Κυρατζόγλου, Φώτης Παλαιολόγος και Λευθέρης Πλακίδας.

Σάββατο 1 Απριλίου 2017 & ώρα: 13:00 στο ΘΕΠΑΝ (Στη συμβολή των οδών Κατσαντώνη – Παπαδιαμάντη, Κορδελιό).

§         Για την Ποίηση: 
α) Εμμέτρως πλην Σαφώς- από το Δημοτικό τραγούδι μέχρι σήμερα
Εισαγωγή στον έμμετρο λόγο με τον Άρη Μπιτσώρη . 

β) Ποιος φοβάται την Ποίηση – εισαγωγή στην ποιητική γραφή Εργαστήριο ποιητικής γραφής με συντονιστές τους: Πάνο Παπαπαναγιώτου, Χρήστο Μαρτίνη και Γιάννη Αντάμη, καθηγητές Δημιουργικής Γραφής του Πολυχώρου Κήπος Σεμινάρια. Εισαγωγή στον ποιητικό λόγο μέσα από δημιουργικές ασκήσεις και μια πιο μεθοδική προσέγγιση της ιστορίας της ποίησης.

Θα εισηγηθούν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Ποίησης του 6ου Διαγωνισμού: Γιάννης Αντάμης, Χρήστος Μαρτίνης και Άρης Μπιτσώρης.

Κυριακή 2 Απριλίου 2017 & ώρα: 12:00 στο ΘΕΠΑΝ (Στη συμβολή των οδών Κατσαντώνη – Παπαδιαμάντη, Κορδελιό).

Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο Διαγωνισμός ήταν μία ιδέα που ενώ ξεκίνησε πειραματικά το 2002, αγκαλιάστηκε στη συνέχεια από καλλιτέχνες , λογοτέχνες, ποιητές, φωτογράφους και ζωγράφους και έγινε πλέον θεσμός, με στόχο  να θέτει την  ποίηση και την τέχνη της φωτογραφίας στο επίκεντρο  της δύσκολης και ανέλπιδης καθημερινότητας  που όλοι βιώνουμε.

Λίγα λόγια για το θέμα του 6ου Διαγωνισμού Ποίησης & Φωτογραφίας ” Θάλασσες…”

Χιλιοτραγουδήθηκε, αγαπήθηκε, έγινε σύμβολο εικόνων και συναισθημάτων. Θάλασσες τα αισθήματα, οι σκέψεις και οι προσδοκίες… Θάλασσες τα βάσανα, οι φόβοι και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες…

Θάλασσες οι προσδοκίες, τα όνειρα και οι ελπίδες….

Λέξεις, εικόνες και συναισθήματα, συμβολικές αποτυπώσεις στην ψυχή και στο νου… Νοήματα δεμένα με τα  βιώματα, τις μνήμες και τον ψυχισμό μιας Ελλάδας που μετρά τις πληγές της, που πονά, που αντιστέκεται…Μιας Ελλάδας που στα γαλάζια της νερά καθρεφτίζεται η ελπίδα, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ