Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΞεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Ξεκίνησαν χθες το βράδυ στην έδρα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων, τα μαθήματα για την εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου. Στο ξεκίνημα άλλης μιας σπουδαίας δράσης από τον Σύλλογο η Αναστασία Κερογλίδου, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, καλωσόρισε τους παρισταμένους ως εξής:

«Ξεκινάει σήμερα η νέα δράση του συλλόγου μας, η οποία είναι η εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου. Τα μαθήματα της ποντιακής διαλέκτου ήταν από τους βασικότερους στόχους του νέου διοικητικού συμβουλίου που ανέλαβε πριν από περίπου δέκα μήνες.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας πιστεύει ότι η γνώση της Ποντιακής διαλέκτου είναι απαραίτητη σ’ ένα σύλλογο που θέλει να λέγεται Ποντιακός και σέβεται τους σκοπούς της ύπαρξής του. Για εμάς η Ποντιακή διάλεκτος δεν είναι νεκρή. Είναι μια γλώσσα που πολλοί Πόντιοι συνεχίζουν να βιώνουν και να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους επικοινωνία, αλλά σίγουρα είναι μια γλώσσα που η πλειονότητα των Ποντίων, ακόμα κι αυτών που παίρνουν μέρος στις δράσεις των Ποντιακών συλλόγων, αγνοεί! Σκοπός του Συλλόγου μας είναι όχι απλά να κρατήσει ζωντανή τη γλώσσα μας, αλλά να την εισαγάγει στη ζωή και στην επικοινωνία κατ’ αρχάς των μελών του Συλλόγου.

Ο κύκλος των μαθημάτων που ξεκινάει σήμερα και τελειώνει το καλοκαίρι θα είναι μόνο η αρχή. Φιλοδοξούμε η εκμάθηση της Ποντιακής γλώσσας να γίνει μόνιμη δραστηριότητα του συλλόγου μας, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα. Φιλοδοξούμε μετά από εύλογο χρονικό διάστημα στον σύλλογό μας να ακούγονται τα Ποντιακά όχι μόνο σαν στίχος στα τραγούδια μας, αλλά σαν μέσο επικοινωνίας.

Η εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου δεν είναι για το διοικητικό μας συμβούλιο μια αποσπασματική δραστηριότητα. Θα γίνει σοβαρή προσπάθεια, στο άμεσο μέλλον, να συνδεθεί με την χορωδία και με παιδικό τμήμα χορωδίας, γιατί τραγουδώντας η γλώσσα πιο εύκολα αποδίδει ήχους, φθόγγους, λέξεις που δύσκολα χρησιμοποιεί στη συνομιλία. Το διοικητικό συμβούλιο θα προσπαθήσει πολύ γρήγορα να συνδέσει τα μαθήματα της ποντιακής διαλέκτου με μικρά θεατρικά δρώμενα, ώστε η γλώσσα μας να γίνει βίωμα των μελών του συλλόγου μας.

Η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου “αγκαλιάστηκε” από πάρα πολλά μέλη μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου όλα τα μέλη μας και νέα μέλη θα καθίσουν σ’ αυτά τα θρανία της διατήρησης της παράδοσής μας, βασικό συστατικό της οποίας είναι η γλώσσα μας. Η παράδοσή μας είναι ζώσα, δεν είναι νεκρή, δεν βρίσκεται σε μουσείο κι ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Έτσι μόνο θα παραδοθεί, όχι απλά ζωντανή στις επόμενες γενιές, αλλά και δυναμικά δημιουργική και εξελισσόμενη.

Ο κύκλος των μαθημάτων που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιούνη περιλαμβάνει 14 μαθήματα τα οποία θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 21:00 η ώρα και θα σταματήσουν μόνο τις δύο εβδομάδες των διακοπών του Πάσχα. Σε όσους πάρουν μέρος στα 12 τουλάχιστον μαθήματα ο Σύλλογος θα χορηγήσει βεβαίωση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει νέος κύκλος μαθημάτων για την μορφή των οποίων και τον τρόπο διεξαγωγής θα ενημερωθούν τα μέλη το συντομότερο δυνατό.

Ευχαριστούμε πολύ τον αντιδήμαρχο παιδείας κύριο Σιταρίδη Παύλο για την υλικοτεχνική βοήθεια που μας προσέφερε για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ο αντιδήμαρχος παιδείας, όπως και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κύριος Χατζηβρέττας Γιώργος εξέφρασαν την βούλησή τους να βοηθήσουν σε οτιδήποτε μπορούν, ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τέτοιες δραστηριότητες. Ευχαριστούμε όλους εσάς που τόσο γρήγορα ανταποκριθήκατε στη νέα δράση του Συλλόγου.

Τα μαθήματα της Ποντιακής διαλέκτου θα παραδίδει ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης κύριος Τερζίδης Γιάννης στον οποίο και δίνουμε τον λόγο για να ξεκινήσει την εισαγωγή στο πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ