Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚαταδίκη της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων από την ΔΑΣ εργαζομένων του δήμου...

Καταδίκη της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων από την ΔΑΣ εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης

Προειλημμένη χαρακτηρίζει η ΔΑΣ των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για καταδίκη του πρώην προέδρου του ΣΕΔΘ Ηλία Μανουσαρίδη. Ολόκληρη η ανακοίνωση παρακάτω:

“Με μια προειλημμένη απόφαση, όπως φάνηκε στη διαδικασία της δίκης, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 20/2, έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΔΘ, συνάδελφο Ηλία Μανουσαρίδη (σήμερα συνταξιούχο), επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή. Στην ποινή θα ασκηθεί έφεση.

Θυμίζουμε ότι ο συνάδελφος μηνύθηκε από τον Μπουτάρη, γιατί μαζί με άλλους συναδέλφους έκαναν παρέμβαση σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Μπουτάρης με άλλους δημάρχους, στις 18/10/2011, στο δημαρχείο Θεσ/νίκης. Σκοπός της σύσκεψης ήταν πως θα χτυπηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Κινητοποιήσεις που γίνονταν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της τότε κυβέρνησης (τσάκισμα των μισθών, «εφεδρείες»- απολύσεις κ.α.).

Ο Μπουτάρης στη χυδαία και προσβλητική για τους εργαζόμενους κατάθεσή του, στην ουσία δικαίωσε την τότε παρέμβαση των εργαζομένων. Ομολόγησε κυνικά ότι σκοπός της σύσκεψης ήταν να δημιουργηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός για να μαζευτούν τα σκουπίδια με τη συνδρομή ιδιωτών. Ομολόγησε ότι προκάλεσε τους εργαζόμενους με τη συμπεριφορά του και με το γνωστό του ύφος δήλωσε ότι είναι υπέρ της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών. Στην ίδια ρότα της συκοφάντησης των εργαζομένων ήταν και οι καταθέσεις των αντιδημάρχων Παππά και Πέγκα.

Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, όπως του δημάρχου Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδη, που στην ουσία ακύρωναν τα ψέματα του Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς κατέθεσε ότι στη σύσκεψη δεν πήραν μέρος πολλοί δήμαρχοι και φορείς που είχαν προσκληθεί, ότι η σύσκεψη δεν είχε ξεκινήσει όταν πήγαν να μπουν οι εργαζόμενοι, ότι προκλήθηκε μία ένταση για 2-3 λεπτά στην είσοδο της αίθουσας (σημ.: ουσιαστικά και αυτή την ένταση την προκάλεσε ο Μπουτάρης αποκαλώντας τους εργαζόμενους αλήτες) και μετά, με παρέμβαση δική του και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσ/νίκης Π. Αβραμόπουλου, οι εργαζόμενοι προσκληθήκανε μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης και είχαν διάλογο με δημάρχους. Για ποια «βίαια εισβολή» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης», λοιπόν, μιλάνε; Φαίνεται ότι το δικαστήριο έκρινε παίρνοντας υπόψη την κατάθεση του αντιδημάρχου Πέγκα που είπε ότι οι εργαζόμενοι εισέβαλαν βίαια γιατί δεν χτύπησαν την πόρτα πριν μπουν!!! Θα μας κόβουν τους μισθούς, θα μας απολύουν, θα μας σακατεύουν τη ζωή, θα φτιάχνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και εμείς θα πρέπει να τους χτυπάμε την πόρτα για να διαμαρτυρηθούμε!

Οι κρατικοί μηχανισμοί, όπως τα δικαστήρια, στηρίζουν με τις αποφάσεις τους την αντεργατική πολιτική και όσους την προπαγανδίζουν και την εφαρμόζουν, όπως ο Μπουτάρης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών κρίνονται από τα δικαστήρια «παράνομες και καταχρηστικές». Αποφάσεις, όπως η καταδίκη του συναδέλφου, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους μπροστά και στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζονται από κυβέρνηση-ΕΕ. Καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες.

Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις του ΣΕΔΘ να πάρουν θέση για την καταδίκη του συναδέλφου. Ή φοβούνται μήπως τους μαλώσει ο «μπαμπάς» Μπουτάρης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ