Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤομή της «Παναγίας Κρεμαστής» στα πολιτιστικά δρώμενα

Τομή της «Παναγίας Κρεμαστής» στα πολιτιστικά δρώμενα

mwmogeroi-panagia-kremasth

Ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 2 του Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» με μια πραγματική τομή στα πολιτιστικά δρώμενα! Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου έσπασε την μονοτονία των χορευτικών συγκροτημάτων και των τραγουδιών, ξεκινώντας τις εκδηλώσεις του με το θεατρικό έργο «Ο βαρύτιμον γαμπρός» που ανέβασε ο Σύλλογος Ποντίων Εορδαίας, ένα έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο στην Ποντιακή διάλεκτο από τον Ανδρέα Ιωακειμίδη και παιγμένο με πολύ μεράκι από ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σ’ έναν κατάμεστο χώρο και σ’ ένα κοινό που κατά τη μεγάλη του πλειονότητα δεν ήταν θεατρικό, οι ηθοποιοί απέσπασαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, δίνοντας την ψυχή τους στο σανίδι και «βγάζοντας τη φωνή τους» για να ακουστούν σε έναν τεράστιο χώρο. Η επιλογή του θεατρικού για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από το κοινό.

Το θεατρικό ακολούθησε παράσταση του συγκροτήματος «Μωμώγερων» των Κομνηνών της Εορδαίας, κατά την οποία κυριολεκτικά δημιουργήθηκε κύμα ενθουσιασμού! Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με τον κορυφαίο του χορού να φέρνει στην μνήμη μεγάλους χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας κατά τη δεκαετία του 1980. Ένας νευρώδης, ευκίνητος, ταχύτατος, αλλά ταυτόχρονα ντελικάτος χορευτής που μερικές φορές οι κινήσεις του θύμιζαν κάτι παραπάνω από συγκρότημα Μωμογέρων! Θύμιζαν ένα περίφημο μπαλέτο, που μόνο ως ανάμνηση μας έχει μείνει, όταν εκείνο χόρευε φοκλόρ δίνοντας άλλη αίγλη στην παράδοση.

Μετά την εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» έδωσε μαθήματα ιστορίας, ανθρωπιάς και πολιτισμού, η χθεσινή έναρξη των πολιτιστικών του εκδηλώσεων ήταν ένα πραγματικό σεμινάριο πολιτιστικής δημιουργίας. Ένα σεμινάριο προς τους πολιτιστικούς συλλόγους για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην υπηρεσία του πολιτισμού και της προόδου κι όχι της μπύρας, του λουκάνικου και του χαβαλέ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ