Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ"Μαζικές επιχειρήσεις εξόντωσης του ποντιακού πληθυσμού"

“Μαζικές επιχειρήσεις εξόντωσης του ποντιακού πληθυσμού”

Εκδήλωση γενοκτονία “Παναγία Κρεμαστή”

4η ενότητα

Γενοκτονία και ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου

Μεταξύ 1915-6 η Γενοκτονία των Αρµενίων είχε ολοκληρωθεί, ενώ στον Πόντο οι διωγµοί έπαιρναν τραγικές διαστάσεις. Το κύµα µαζικών διώξεων ξεκίνησε στον Πόντο µε την µορφή εκτοπίσεων το 1915, παράλληλα µε τη γενοκτονία των Αρµενίων. Οι εκτοπίσεις συνεχίζονταν και κατά την εποχή που τα ρωσικά στρατεύµατα εισήλθαν στην Τραπεζούντα, στις αρχές του 1916. Ιδιαίτερα µε το πρόσχηµα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων, µεγάλος αριθµός κατοίκων από τις περιοχές της Σινώπης και της Κερασούντας εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Ύστερα από την συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιοχή, οι διώξεις εντάθηκαν.

Η τροµοκρατία, τα τάγµατα εργασίας, οι εξορίες, οι εκτελέσεις, οι πυρπολήσεις χωριών και πόλεων, οι βιασµοί και οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανεβούν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο, για να προστατεύσουν τον άµαχο πληθυσµό. Το Ποντιακό Αντάρτικο έδρασε κυρίως στο Δυτικό Πόντο, ενώ στον Ανατολικό είναι γνωστό το αντάρτικο της Σάντας. Γύρω στα 1921, υπολογίζεται πως οι Πόντιοι αντάρτες στο σύνολό τους ανέρχονταν σε πάνω από 12.000 άνδρες. Κατά κοινή οµολογία, τα θύµατα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχαν οι ηρωικοί αντάρτες του Πόντου.

Η ήττα της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο έφερε µια προσωρινή ανάπαυλα στους διωγµούς. Ωστόσο, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Μόλις 4 ηµέρες µετά την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σµύρνη, στις 19 Μαΐου 1919, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο Μουσταφά Κεµάλ αποβιβάζεται στη Σαµψούντα ως απεσταλµένος της οθωµανικής κυβέρνησης, µε την ιδιότητα του επιθεωρητή της «Παραινετικής Επιτροπής» και µε την εντολή να αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή του Πόντου όπου, κατά την αναφορά του Άγγλου φρούραρχου στη Σαµψούντα, τα ελληνικά χωριά δέχονταν συνεχώς επιθέσεις από τουρκικές συµµορίες. Αντ’ αυτού, ο Κεµάλ, µε τη βοήθεια µελών του Νεοτουρκικού Κοµιτάτου, συγκροτεί τη µυστική εθνικιστική οργάνωση “Mutafai Milliye” και θέτει ως γενικό αντιπρόσωπό του στην παραλιακή ζώνη του Πόντου τον Τοπάλ Οσµάν. Υπό την ηγεσία του Τοπάλ Οσµάν θα διενεργηθούν µαζικές επιχειρήσεις εξόντωσης κατά του τοπικού, ποντιακού πληθυσμού.

Εκπληκτική εκδήλωση για τη γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

“Την πατρίδαμ έχασα”

«Ο Σύλλογός μας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους όπου γης»

“Βίαιη εκτόπιση ή εξολόθρευση ολόκληρων λαών προς εξυπηρέτηση οικονοµικών συμφερόντων”

“Ο Ποντιακός Ελληνισµός αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση”

“Οι Κύπριοι ξεριζώθηκαν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ξεριζώθηκαν οι Έλληνες του Πόντου”

“Τους Σύριους τους ξεσπιτώνουν για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολίας”

“Πατρίδα” της Ουαρσάν Σάιρ

«Σωπάστε»!

«Για να σταματήσουν μια για πάντα οι γενοκτονίες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ