Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕκπληκτική εκδήλωση για τη γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

Εκπληκτική εκδήλωση για τη γενοκτονία από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

ekdhlwsh-genoktonia-panagia-kremasth-1

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Μάη, μία εκπληκτική εκδήλωση με αφορμή την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με θέμα «Ξεριζωμός, η πληγή των λαών». Η εκδήλωση ήταν πρωτοφανής και στη μορφή της και στο περιεχόμενό της. Καλλιτεχνικά, ίσως για πρώτη φορά στο πανελλήνιο, ποντιακός σύλλογος έδεσε τους ήχους της ποντιακής παράδοσης με τους ήχους όχι μόνο του υπόλοιπου ελληνισμού, αλλά και με τους ήχους των λαών που αυτή τη στιγμή βιώνουν τον ξεριζωμό και την γενοκτονία όπως και οι Πόντιοι 100 περίπου χρόνια πριν. Τραγούδι για την Κύπρο, τραγούδι για τη Συρία, τραγούδι για την προσφυγιά έδεσαν πάνω στα ποντιακά τραγούδια δημιουργώντας μια μοναδική παράσταση. Δεκάδες μέλη του συλλόγου με τις παραδοσιακές φορεσιές αναπαράστησαν την προσφυγιά των προγόνων τους, ενώ λύρες και χορωδοί κατέκλυσαν την εξέδρα, η οποία αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει την υπερπαραγωγή που έστησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».  Όσον αφορά το περιεχόμενο της εκδήλωσης, ήταν από τις λίγες φορές που ακούστηκαν οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά και δεν έγινε μια επιδερμική προσέγγιση με στοιχεία εθνικιστικά όπως γίνεται σε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις. Ήρθαν στο τέλος των εκπληκτικών κειμένων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου για την προσφυγιά του Ποντιακού Ελληνισμού και την προσφυγιά των υπόλοιπων λαών της γης, το ποίημα «πατρίδα» της κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σαΐρ καθώς και ο χαιρετισμός του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης προς την εκδήλωση και δημιούργησαν κύματα συγκίνησης.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» έκανε μια πρωτοποριακή εκδήλωση, η οποία πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για την δομή τέτοιου είδους εκδηλώσεων από εδώ και πέρα. Ο τρόπος που με θάρρος οι Πόντιοι του Ευόσμου βροντοφώναξαν ότι θεωρούν αδέλφια όλους τους ξεριζωμένους και τους κυνηγημένους της γης, σε κόντρα με απόψεις που προσπαθούν να διαχωρίσουν την προσφυγιά των Ποντίων από την προσφυγιά και τη γενοκτονία των υπολοίπων λαών, είναι άξιος συγχαρητηρίων.

Η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», καθώς και η ανθρωπιστική στάση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου απέναντι στους πρόσφυγες, δείχνει ότι στις φτωχογειτονιές, γιατί ο συγκεκριμένος δήμος είναι δήμος φτωχών ανθρώπων, υπάρχει ανθρωπιά και οι ρατσιστικές φωνές δεν μπορούν να περάσουν. Η στάση του Συλλόγου Ποντίων όπως και η στάση σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου συμβάλει σ’ αυτήν την κατεύθυνση και πραγματικά τέτοιες συμπεριφορές είναι αξιέπαινες.

Η Αγκίδα θα ανεβάσει σε κομμάτια όλη την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από τον ίδιο το Σύλλογο, γιατί αξίζει τον κόπο αυτή η εκδήλωση να προβληθεί όχι στο Πανελλήνιο,  αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Την πατρίδαμ έχασα”

«Ο Σύλλογός μας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους όπου γης»

“Βίαιη εκτόπιση ή εξολόθρευση ολόκληρων λαών προς εξυπηρέτηση οικονοµικών συμφερόντων”

“Μαζικές επιχειρήσεις εξόντωσης του ποντιακού πληθυσμού”

“Ο Ποντιακός Ελληνισµός αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση”

“Οι Κύπριοι ξεριζώθηκαν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ξεριζώθηκαν οι Έλληνες του Πόντου”

“Τους Σύριους τους ξεσπιτώνουν για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολίας”

“Πατρίδα” της Ουαρσάν Σάιρ

«Σωπάστε»!

«Για να σταματήσουν μια για πάντα οι γενοκτονίες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ