Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΤο καραγκιοζιλίκι της διακοπής του Κυπέλλου έλαβε τέλος...

Το καραγκιοζιλίκι της διακοπής του Κυπέλλου έλαβε τέλος…

paok-olympiakos-podosfairo-diakoph

Προς λύση των διαφωνιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και απομάκρυνση του ενδεχόμενου επιβολής κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις FIFA – UEFA φαίνεται να οδεύουν τα πράγματα μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Κυβέρνηση, από τη μια, και ΕΠΟ με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες, από την άλλη, έδειξαν ότι βρήκαν κοινή γραμμή για ζητήματα που αφορούν τα διοικητικά του ποδοσφαίρου και πλέον όλα συγκλίνουν στην απόσυρση από μέρους του υφυπουργού Αθλητισμού της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και στην επανέναρξη της διοργάνωσης. Κάτι που είχε απαιτηθεί από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, οι οποίες έστειλαν τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή 15 Απρίλη να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούσαν με αποβολή της ΕΠΟ από τους κόλπους τους, που θα οδηγούσε στην αποβολή των ομάδων (Εθνικών και Συλλόγων) από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Απόσυρση της αγωγής και αλλαγές στην ΕΠΟ

Σε συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, και τον εκπρόσωπο της FIFA, Κ. Κουτσοκούμνη, συμφωνήθηκε να γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του Κυπέλλου. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΠΟ θα πρέπει να αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ κατά της διακοπής του Κυπέλλου και στη συνέχεια να καταθέσει αίτημα για επανέναρξη της διοργάνωσης στον υφυπουργό.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αρχίσουν άμεσα οι ενέργειες που αφορούν την εναρμόνιση των κανονισμών της Ελληνικής Ομοσπονδίας με τους αντίστοιχους των FIFA και UEFA, αλλά και στο θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, προκειμένου να μπορεί να δικάσει όσους διώκονται κακουργηματικά για ενέργειές τους στο χώρο του ποδοσφαίρου και πριν από το καλοκαίρι του 2014. Το δεύτερο ζήτημα είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την πλευρά του υφυπουργού για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης. Αφορά 3 διαιτητές και 4 παράγοντες της Ομοσπονδίας που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο».

Μετά τις εξελίξεις ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα νέα δεδομένα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Σταύρος Κοντονής αφού έκανε λόγο για ικανοποίηση του πρωθυπουργού από τα νέα δεδομένα γνωστοποίησε πως την Παρασκευή θα ανακοινωθεί επίσημα η επανέναρξη του Κυπέλλου. Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως εντός 48 ωρών (μέχρι την Πέμπτη το βράδυ) περιμένει την επίσημη επιστολή της FIFA στην κυβέρνηση που θα ενημερώνει για τις επερχόμενες αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ (αναμόρφωση πειθαρχικού δικαίου, αλλαγές στη διαιτησία, λύσιμο χεριών της Επιτροπής Δεοντολογίας κλπ.). Σημειώνεται πως ρευστό παραμένει και το πώς θα διεξαχθούν οι εναπομείναντες αγώνες στο Κύπελλο (2ο παιχνίδι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, δύο αγώνες ΑΕΚ – Ατρόμητου, τελικός) με το σενάριο που εξετάζεται να είναι αυτό των κεκλεισμένων των θυρών (για όλα τα παιχνίδια) και των ξένων διαιτητών (τουλάχιστον για τον τελικό).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ