Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΗ κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας

Η κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας

paok-olympiakos-podosfairo-diakoph

Την πρόωρη διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από σχετική Υπουργική Απόφαση που ήρθε ως συνέπεια των επεισοδίων που σημάδεψαν τον πρώτο ημιτελικό στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, κάνοντας χρήση διατάξεων του αθλητικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, με σχετική ανακοίνωση επισημοποίησε την πλήρη διακοπή του Κυπέλλου. Πάντως πληροφορίες πέρα των όσων προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο ήθελαν το πιθανό ενδεχόμενο συνάντησης στον τελικό της διοργάνωσης Ολυμπιακού και ΑΕΚ να παίζει και αυτό το δικό ρόλο στη σχετική απόφαση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες».

Στην ανακοίνωση επίσης αφού καταδικάζεται η βία, γίνεται αναφορά και σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από πλευράς υφυπουργείου εκφράζεται η απορία για τον τρόπο επιλογής διαιτητών από την ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας), τις αποφάσεις του διαιτητή Παππά στην Τούμπα σε σχέση με τις αντίστοιχες στο «Απ. Νικολαΐδης» (στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός).

Σε άλλο σημείο τα βέλη ρίχνονται προς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία χαρακτηρίζεται «ανίκανη» «να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε». Επίσης σε άλλο σημείο στρέφεται κατά των παραγόντων και των εμπρηστικών δηλώσεών τους και την προσπάθεια σε αρκετές περιπτώσεις να δικαιολογήσουν τη βία.

Θέατρο του παραλόγου με τον άλλον ημιτελικό

Πριν από αυτές τις εξελίξεις είχε επικρατήσει το θέατρο του παραλόγου με την τύχη του σημερινού δεύτερου ημιτελικού στο ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Ατρομήτου. Και αυτό γιατί δυο ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξή του (19.30) από πλευράς Πολιτείας δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση με τις πόρτες του σταδίου μάλιστα να ανοίγουν κανονικά όπως προβλεπόταν. Μάλιστα, η οριστική αναβολή του παιχνιδιού έγινε γνωστή από τις επίσημες ανακοινώσεις των δυο ομάδων.

Όξυνση του πολέμου συμφερόντων

Τα όσα συνέβησαν αποτελούν και την καλύτερη αφορμή για να οξυνθούν οι κόντρες συμφερόντων που διεξάγονται στο έδαφος του ποδοσφαίρου.

Πριν τα τελικά γεγονότα ο ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή του το μεσημέρι γνωστοποιούσε την απόφασή της να μην αγωνιστεί στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διακοπής του Κυπέλλου υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ ζητούσαν και τη διακοπή του πρωταθλήματος καθώς και τις παραιτήσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων που διώκονται ποινικά.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ στην οποία αναφέρει ότι αποδέχεται την απόφαση του υφυπουργού, ωστόσο επισημαίνει ότι η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη για τη διακοπή καθώς και το γεγονός ότι η διακοπή την θίγει άμεσα καθώς στερεί από την ομάδα την κατάκτηση εντός τροπαίου. Για «πάτο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός, που εξέφρασε τη διαφωνία του για τη ματαίωση της διοργάνωσης. Σε ανακοίνωσή του ο Ολυμπιακός κάνει λόγο για απόφαση που εξισώνει «θύτες και θύματα», προκαλεί οικονομική ζημιά σε ομάδες που δεν φέρουν ευθύνη και δεν λύνει το θέμα της βίας.

Μέτρα που δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος

Η απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή του Κυπέλλου με άλλοθι την καταπολέμηση της βίας ουσιαστικά αναδεικνύει την αδυναμία της για μια ακόμη φορά να χτυπήσει την ουσία του φαινομένου και τις ρίζες του, που δεν είναι άλλες από τη σύνδεση του αθλήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η διακοπή του Κυπέλλου όχι όμως και του πρωταθλήματος -όπου πρωταγωνίστριες είναι οι ίδιες ΠΑΕ και πλέον αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- η αύξηση των μέτρων καταστολής, η αυστηριοποίηση των αθλητικών νόμων, τα βέλη προς τους υπεύθυνους (ΕΠΟ, παράγοντες) ουσιαστικά αποτελούν «λεονταρισμούς» και όχι τη …γροθιά στο μαχαίρι.

Παράλληλα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόθεση και το ενδιαφέρον είναι να καθαριστεί το «προϊόν» από τα «κακώς κείμενα» που το οδηγούν στην απαξίωσή του ως εμπόρευμα, παρά η απευθείας σύγκρουση με τα συμφέροντα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο ποδόσφαιρο για τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων και κέρδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι παράγοντες που ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγορεί σήμερα, είναι αυτοί που αρκετές φορές μέχρι σήμερα έχουν καλεστεί επίσημα από πλευράς Πολιτείας ώστε …να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ