Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η συνολική διάλυση του ασφαλιστικού προ των πυλών

19-08-2015

Η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για την περαιτέρω διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα οριστικοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τον Οκτώβρη -όπως προβλέπει άλλωστε και το 3ο μνημόνιο- βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κινήθηκε στη προπαγανδιστική γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε το 3ο μνημόνιο, αλλά σκοπεύει τάχα να περιορίσει τις συνέπειες σε διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».

Στόχος αυτής της τακτικής είναι η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, η δημιουργία κλίματος αναμονής μπροστά στην ψήφιση πρόσθετων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο, αλλά και μπροστά στην εφαρμογή διατάξεων από παλιότερους νόμους, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας αναγόρευσε σε «πεδίο μάχης» τις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα που ξόφλησε πανηγυρικά με το 3ο μνημόνιο, ότι μια «καλύτερη» διαπραγμάτευση με τους αντιλαϊκούς «θεσμούς» μπορεί τάχα να αποδώσει αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων. Μάλιστα, την ίδια ώρα που ενεργοποιεί τις αντιασφαλιστικές διατάξεις παλιότερων νόμων, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει με θράσος ότι με το νέο ασφαλιστικό που προτείνει αντιμετωπίζονται οι αδικίες του συστήματος και ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα!

Όσο αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα, ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι μεταξύ άλλων προβλέπει την ενοποίηση όλων των ταμείων -κύριων και επικουρικών- καθώς και την εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, με πρόσχημα τις διαφορές που ισχύουν σήμερα. Όσον αφορά τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί να την εξομοιώσει με ισοδύναμα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι ο νόμος, που θα πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβρη, θα διασφαλίζει «την κατάργηση, από 31η Οκτωβρίου 2015, όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά την χρηματοδότηση των συντάξεων και την αντιστάθμισή του με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών, υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων»(βλ. σελ 317, παρ. ii του μνημονίου).

Επιπλέον, τα μέτρα που ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα που περιγράφονται στο 3ο μνημόνιο, θεωρούν δεδομένη τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την πραγματική εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων, πέραν βεβαίως από την νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και τις περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, όπως και την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων.

Για τα εργασιακά ανέφερε, ότι σημεία αιχμής είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Και αν η κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι παράγοντές της συνεχίζουν να ψελλίζουν οτιδήποτε για τα τρία αυτά θέματα, το μνημόνιο είναι σαφές: «Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας, δεν πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». (βλ. σελ. 332 του μνημονίου)

Παραμύθι οι «βέλτιστες πρακτικές»

Το ίδιο «άσφαιροι» είναι και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας περί σεβασμού του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και των «βέλτιστων πρακτικών», τα οποία δήθεν εξασφαλίζουν περιθώρια στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στα εργασιακά.

Γιατί αυτό που βιώνει η εργατική τάξη και στη χώρα μας, η ζούγκλα που επιβλήθηκε στην αγορά εργασίας, έγινε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο καθόλου δεν εμπόδισε -αντίθετα ενθάρρυνε και επέβαλε- τον εξανδραποδισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, τις απολύσεις, την κατακρεούργηση των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επιπλέον, ούτε οι «βέλτιστες πρακτικές» έχουν σταθεί εμπόδιο όχι μόνο στην Ελλάδα που έχει μνημόνια, αλλά και σε χώρες χωρίς μνημόνιο, να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα, να αυξηθεί η ανεργία και να ενταθεί η εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Και βέβαια αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους εργαζόμενους, επειδή ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί στις 28 Αυγούστου με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, ούτε με την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, από το οποίο θα ζητήσει τη συμμετοχή του στον «διάλογο» για τα εργασιακά που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου.

You must be logged in to post a comment Login