Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμός«Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα» πεδίο αντιπαράθεσης κερδών

«Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα» πεδίο αντιπαράθεσης κερδών

Στα… σκαριά το  ως απάντηση στο «πείραμα» των Ευρωπαϊκών Αγώνων

eyropaiko-athlhtiko-prwtathlhma-azerbaitzan-enarksh

Από την Παρασκευή 12 Ιούνη το ενδιαφέρον στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, αν και όχι στα επίπεδα που θα ήθελαν οι έχοντες την ιδέα και οι διοργανωτές, βρίσκεται στο… Μπακού. Αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο διεξάγονται οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, οι οποίοι από σήμερα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και την ερχόμενη Κυριακή 28 Ιούνη θα πέσει η αυλαία τους.

Μπορεί η γαλαντομία των Αζέρων για τη διοργάνωση (έχοντας φυσικά τους δικούς τους λόγους) να τράβηξε τους αγώνες εκτός Ευρώπης, η λίστα των χορηγών – πολυεθνικών να γέμισε με ονόματα και σε αυτή την αθλητική διοργάνωση, ωστόσο αν και οι λεγόμενοι …ευρωπαϊκοί Ολυμπιακοί, στα πρότυπα διοργανώσεων άλλων ηπείρων, είναι πλέον πραγματικότητα, τα πράγματα δείχνουν να είναι ρευστά. Αρχικά για το ενδιαφέρον αφού υπεύθυνοι της διοργάνωσης και οικοδεσπότες παρά τα όσα έταξαν απέτυχαν να φέρουν στο Μπακού τα περισσότερα σπουδαία ονόματα του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Ανταγωνισμός για τα μεγαλύτερα κέρδη

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στίβος αφού στο Μπακού ουσιαστικά θα διεξαχθούν οι αγώνες της Γ’ κατηγορίας του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (πρώην Μπρούνο Τζάολι), την ώρα που στη Μόσχα θα διεξάγονται οι αγώνες της κατηγορίας Super League και στο Ηράκλειο οι αντίστοιχοι της Α’ κατηγορίας. Φυσικά, με σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι στα …κουλουάρ του Μπακού.

Οπως και να ‘χει, πάντως, το… νέο φρούτο στα αθλητικά πράγματα της Ευρώπης, βασιζόμενο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής και των μελών της (οι εγχώριες ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές), είναι πλέον γεγονός.

Ωστόσο, στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού θα ήταν τουλάχιστον αφελές να αποκόψει κάποιος τη συγκεκριμένη ιδέα από έναν πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται στον ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των κερδών σε μια μάλλον ιδιαίτερη αγορά.

Και αυτό γιατί η κυριαρχία του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα των διοργανώσεών του, όπως π.χ. το Τσάμπιονς Λιγκ ή το Euro, καθιστά τα περιθώρια κέρδους ιδιαίτερα περιορισμένα, άρα και τον ανταγωνισμό που υπάρχει για εκμετάλλευση της εκτός ποδοσφαίρου αγοράς ιδιαίτερα οξυμένο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και πριν από την υλοποίηση στην πράξη της ιδέας των Ευρωπαϊκών Αγώνων και τη διεξαγωγή τους στο Μπακού υπήρξε ουσιαστικά η απάντηση σε ένα άλλο εγχείρημα που είναι προγραμματισμένο για το 2018, με τόπους διεξαγωγής τη Γλασκόβη και το Βερολίνο. Εκεί αναμένεται να διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα (European Sports Championships).

Στην αντεπίθεση οι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες

Αν και στα χρόνια που απομένουν θα ήταν τουλάχιστον παρακινδυνευμένο από τώρα κάποιος να μιλήσει με σαφήνεια για την τελική μορφή του νέου εγχειρήματος, ωστόσο από τα όσα έχουν επισημοποιηθεί μέχρι τώρα βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια ενοποίηση των πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που διεξάγονταν σε κάποια δημοφιλή αθλήματα στη Γηραιά ήπειρο. Αυτά είναι ο στίβος, η κολύμβηση, η κωπηλασία, η ποδηλασία και το τρίαθλο, που συμμετείχαν αρχικά στη νέα διοργάνωση, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η γυμναστική με επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Προφανώς η εν λόγω καινοτομία αποτελεί την απάντηση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή και την αντίστοιχη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις ένα χρόνο πριν – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – από τη διεξαγωγή των 2ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Ολλανδία.

Στα πιο πρακτικά ζητήματα φυσικά σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες Ομοσπονδίες έχουν ως εφόδια τόσο την απήχηση που έχουν στο αθλητικό κοινό της Ευρώπης τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όταν διεξάγονται και ότι σε σχέση με άλλες Ομοσπονδίες, αυτές βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα όσον αφορά π.χ. άλλα αθλήματα, στην προσέλκυση και τη συνεργασία με πολυεθνικές – χορηγούς (π.χ. στίβος, ποδηλασία, τρίαθλο).

Οι ίδιες χάρη στη δυναμική τους φρόντισαν να κάνουν εξ αρχής αισθητή τη διαφοροποίησή τους από το… πείραμα των Ευρωπαϊκών Αγώνων καθώς τα συγκεκριμένα αθλήματα στο Μπακού είναι αυτά που έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε πρωτοκλασάτα ονόματα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στο ενδιαφέρον. Και μπορεί οι επίσημες δικαιολογίες να ήταν η προετοιμασία για μεγαλύτερου ενδιαφέροντος διοργανώσεις (Παγκόσμιο υγρού στίβου, Παγκόσμιο στίβου), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μην πει ότι ήταν και η πρώτη επίδειξη δύναμης. Οι ίδιοι οι διοργανωτές του νέου εγχειρήματος από τώρα κάνουν λόγο για μια τηλεοπτική ευρωπαϊκή αγορά 850 εκατομμυρίων τηλεθεατών που προκύπτει μετά την πρώτη επιτυχία τους, όπως θεωρείται η συμφωνία με την ΕBU που συμπεριλαμβάνει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ενωμένα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα»

Βασισμένο στην παλιότερη ιδέα των αγώνων «Καλής Θέλησης», που γίνονταν πριν από 25 χρόνια στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα αρχικά μπορεί να χαρακτηριστεί μια ενοποίηση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που αφορούν κάποια εκ των κορυφαίων Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως είναι τα συγκεκριμένα που θα μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Πρωτάθλημα. Με το πλεονέκτημα ότι το 2018 είναι η χρονιά διεξαγωγής των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε στίβο, κολύμβηση, κωπηλασία κ.ά., η ένωση των συγκεκριμένων απέφερε τη νέα διοργάνωση.

Το Βερολίνο θα είναι αυτό που θα φιλοξενήσει το στίβο (όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο) ενώ η διοργανώτρια των περσινών αγώνων της Κοινοπολιτείας Γλασκόβη θα αναλάβει αυτά της κολύμβησης, της ποδηλασίας, της κωπηλασίας και του στίβου. Αγνωστο παραμένει πού θα πάει η γυμναστική η οποία προστέθηκε πρόσφατα στη διοργάνωση. Η διοργάνωση αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ημερών και φυσικά σε ημερομηνίες που θεωρούνται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, ή στο τέλος Ιούλη ή στις αρχές Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ